30 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

30 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 30 січня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 30 січня

30 січня церква вшановує пам’ять Антонія Великого. Саме його вважають основоположником чернецтва та відлюдництва духовенства.

Народився преподобний Антоній у Єгипті. Його родина була дуже багатою та сповідувала християнство. Саме тому хлопчика виховували згідно з християнськими канонами. Коли померли батьки, Антоній пожертвував всю свою спадщину нужденним та біднякам, а сам пішов жити у печеру. Там він практикував духовний розвиток, щоденно молився.

Потім знайшов притулок у руїнах фортеці. Там Антоній прожив цілих 20 років. Преподобний заснував монастир, але сам бував там дуже рідко. Приходив тільки для того, щоб розповісти настанови своїм учням та вірянам.

Також він був знайомий з Павлом Фівейським. Павло був одним з тих, хто поховав Антонія, коли той помер у віці 105 років в своїй печері.

30 січня День Ангела святкують: Антон, Антоній, Єгор, Юрій, Георгій, Іван, Антоніна.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день допомоги хворим на проказу (Всесвітній день допомоги хворим проказою був заснований ООН у 1953 р. на честь Рауля Фоллеро і всіх небайдужих до цієї проблеми людей, які присвятили своє життя боротьбі з хворобою Хансена — проказою. Відзначається з 1954 року щорічно 30 січня).
  2. День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ (міністром оборони України (до 2012 року) Михайлом Єжелем був підписаний наказ № 303 від 3 червня 2011 року «Про встановлення Дня спеціаліста військово-соціального управління Збройних Сил України», який буде мати щорічний характер і відзначатися 30 січня).
  3. День дурнуватих повідомлень автовідповідача (їх цілком можна зробити більш веселими).
  4. День повітряно-бульбашкової плівки (відзначають в останній понеділок січня. Це гнучкий прозорий поліетиленовий матеріал, поверхня якого рівномірно покрита невеликими виступами, заповненими повітрям. Використовується для транспортування товарів).
  5. Міжнародний день круасана (відомо, що цю класичну французьку випічку привезли з Австрії. Оригінальний круасан називався Kipfel і з'явився в Австрії у 1683 році. Примітно, що раніше круасани були частуванням лише для багатих, оскільки інгредієнти були занадто дорогими. Тепер вони доступні для всіх).

****

1644 — Охматівська битва війська Конецпольського та Вишневецького з татарами Тугай-Бея.

1868 — у Києві відкрилася музична школа (тепер — Київське музичне училище імені Рейнгольда Ґлієра).

1901 — інтронізація Шептицького на Галицького митрополита.

1918 — Українська Центральна Рада ухвалила створити добровольчу українську армію.

1930 — почалось розкуркулення заможних селян радянською владою: Політбюро ЦК ВКП(б) СРСР видало постанову «Про заходи щодо ліквідації куркульських господарств…», що запустила тотальні репресії проти селян. Ліквідація селян-господарів полягала у повному позбавленні власності, виселенні цілими родинами, а в разі спротиву — фізичному знищенні.

1992 — у Гельсінкі Україна приєдналася до членства Наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ).

  • Ісландія визнала незалежність України.
  • Україна встановила дипломатичні відносини з Королівством Іспанія.

2004 — створено першу статтю Вікіпедії українською мовою — Атом.

Які видатні українці народилися цього дня

1765 — Василь Кукольник, український науковий і культурно-освітній діяч, учений-енциклопедист. Доктор вільних мистецтв, філософії і права. Батько Нестора, Платона та Павла Кукольників.

1869 — Оскар Каміонський, український оперний і камерний співак.

1895 — Петро Дяченко, командир полку Чорних Запорожців, командир 2-ї дивізії Української Національної Армії, генерал-хорунжий УНА в екзилі.

1899 — Володимир Горбовий, діяч УВО і ОУН, адвокат у Галичині, оборонець у політичних процесах.

1904 — Алексенко Іван Никанорович, український радянський інженер-конструктор танкобудівник, засновник і перший керівник спеціального конструкторського бюро машинобудування (СКБМ) Харківського паровозобудівного заводу, творець перших радянських середніх танків Т-12 і Т-24.

1904 — Антон Комар, фізик (†1985).

1905 — Оксана Мешко, біологиня, учасниця опозиційного руху в Україні в повоєнний період, фактичний голова Української Гельсінської групи в кінці 1970-х.

1930 — Всеволод Нестайко, український дитячий письменник.

1956 — Федір Шпиг, український економіст, фінансист, громадський і політичний діяч; президент Асоціації аматорського футболу України.

Народні прикмети

  1. Якщо сонце з’явилося аж опівдні — весна скоро прийде, а якщо весь день йде сніг, чекайте на пізню весну.
  2. Вночі хмарно — буде хороший врожай зернових.
  3. Місяць з круглими рогами – буде морозна і ясна погода.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна готувати та вживати в їжу бобові, інакше будуть проблеми зі шлунком.
  • Не рекомендується сильно напружуватися, щоб не підірвати фізичне здоров’я.
  • Не можна вишивати, шити, в’язати.
  • Не можна торкатися гострих предметів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності