• Головна
  • Україна
  • Понад половина українських біженців у Польщі все ще не знайшли роботу — опитування

Понад половина українських біженців у Польщі все ще не знайшли роботу — опитування

Понад половина українських біженців у Польщі все ще не знайшли роботу — опитування

40% біженців з України планують оселитися в Польщі на більш тривалий термін

У Польщі все ще 61% українців, які через повномасштабне вторгнення РФ виїхали до сусідньої країни, залишаються без роботи.

Про це йдеться в дослідження «Професійна ситуація біженців з України в Польщі», підготовленому Totalizator Sportowy та Manpower Foundation, пише польське видання Silesion.

Як пояснювали самі українці, знайти роботу їм не вдається через недостатнє знання польської мови (54%), відсутність пропозицій, які б відповідали їхній кваліфікації (39%), а також відсутність пропозицій із частковою зайнятістю (32%).

Серед тих українських біженців, які вже працюють у Польщі, 79% влаштувалися на роботу, але планують знайти кращу. Ще 51% працюють за професією, яка не відповідає їхній кваліфікації, тільки 10% українців влаштувалися за фахом, але працюють на нижчій посаді. І лише 13% відповіли, що задоволені своїм нинішнім становищем.

Крім того, дослідження показало, що 40% біженців з України планують оселитися в Польщі на більш тривалий термін, кожен п'ятий хоче повернутися до України, але у довгостроковій перспективі. Близько 14% планують повернутись протягом 3 років після закінчення війни.

«Ми можемо сміливо та з гордістю сказати, що поляки опинилися на висоті під час допомоги біженцям з України... Нині дуже важливо донести до суспільства, як допомогти біженцям з України повернутися на ринок праці. Ці люди часто мають необхідні ключові компетенції і схильності, необхідні самореалізації у обраних ними областях», — каже Ізабела Вижга, президентка фонду Totalizator Sportowy. 

Вищезгадані дані збиралися протягом вересня-листопада 2022 року. У дослідженні взяли участь 950 біженців з України. Респондентами були біженці, зацікавлені у працевлаштуванні та розвитку компетенцій за програмою «Win Development».

Нагадаємо, у Польщі провели опитування серед українських біженців щодо повернення додому після перемоги. Найсильнішим аргументом назвали возз'єднання із сім’єю та гідну роботу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності