29 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

29 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 29 січня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 29 січня

29 січня церква вшановує поклоніння чесним веригам апостола Петра. Веригами називають ланцюги або кайдани, які стримують руки. Православні християни часто надягали на себе вериги, щоб краще контролювати своє тлінне тіло і не піддаватися гріхам. Своїм корінням цей день сягає тих років, коли правителем був цар Ірод Агріппа. Апостола Петра кинули до в’язниці через його християнські проповіді та слова. В’язня скували тяжкими кайданами і залишили так на ніч – до початку суду. Коли на землю опустилась темрява, прийшов до Петра ангел, який визволив апостола з в'язниці. А вериги, яких торкались руки святого, для народу стали справжньою коштовністю. За переказами вони могли зцілювати недуги і благословляти нужденних.

29 січня День Ангела святкують: Максим, Леоніла, Петро, Іван, Георгій, Нестор, Зосим.

Цей день в історії

  1. Міжнародний день мобілізації проти ядерної війни (головна мета події — проведення запобіжних заходів, спрямованих на попередження загрози ядерної війни. В цей день лунають заклики, пов’язані з припиненням ядерного озброєння. До керівництва держав, які мають в своїх запасах атомну зброю, лунають заклики з необхідності її ліквідації. Тільки так можна уникнути будь-яких загроз, пов’язаних з розгортанням воєнних дій).
  2. День пам’яті Героїв Крут (29 січня 1918 року. Збройне зіткнення на залізничній станції біля села Крути, яка розташовувалася на 130-му кілометрі в північно-східному напрямку від Києва, Україна).
  3. День винаходу автомобіля (29 січня 1886 вважається днем народження першого в світі бензинового автомобіля, так як тоді німецький конструктор Карл Бенц отримав офіційний патент №37435 на винайдений ним триколісний засіб пересування).
  4. День компанії Coca-Cola (у 1889 році американський бізнесмен Аса Гріггс Кендлер завершив купівлю формули та бренду Coca-Cola у спадкоємців Пембертона. У 1892 Кендлер офіційно заснував компанію Coca-Cola в Атланті. Coca-Cola за ці роки пережила безліч злетів та падінь).
  5. День народження «Очей що бачать» собаки-поводиря (у 1929 році Морріс Френк з собакою по кличці Юстіс основали школу «The Seeing Eye» в Нешвіллі, штат Теннессі, США, де стартувала системна підготовка собак до однієї з найблагородніших місій — стати очима для незрячих людей).
  6. День пазла або головоломки ( перша головоломка пазл була покликана допомогти в навчанні географії маленьких дітей. У 1760 році Джон Спілсбері наклеїв карти на дерево і розрізав їх на частини. Він не знав, що його винахід стане народженням першої головоломки. Відтоді діти вчать географію, граючи в головоломку. А пазли Спілсбері продавалися в елітні школи-інтернати).
  7. День скнари (кожен має право на свято. Ці січневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер).

****

1805 — підписано указ про відкриття у Харкові Імператорського університету, другого за віком (після Львівського університету) університету сучасної України.

1918 — відбувся бій під Крутами.

1918 — у Києві о третій годині ночі почалося більшовицьке повстання, яке мало на меті завдати удару по владі й війську Центральної Ради незалежної УНР напередодні вступу до столиці червоної російської армії під командуванням Муравйова.

Які видатні українці народилися цього дня

1866 — Станіслав Батовський-Качор, польський та український художник-баталіст, член Спілки художників України.

1872 — Антін Шабленко, український письменник, публіцист, з 1905 р. — редактор-видавець часопису «Вільна Україна» у Петербурзі (помер 24 травня 1930 р.).

1939 — Олександр Гузь, український вчений у галузі механіки, дійсний член НАНУ, лавреат Державних премій СРСР і УРСР, директор інституту механіки НАН України.

Народні прикмети

  1. Червоний захід сонця до приходу морозу і сонячної погоди.
  2. Місяць яскравий і має круті роги — посилиться мороз.
  3. Якщо заметіль, значить літо буде дощовим.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна прати.
  • До заходу сонця не дозволяється проводити час без праці.
  • Не слід битися, навіть заради забави.
  • Не можна брати в руки нічого гострого.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності