28 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

28 січня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 28 січня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 28 січня

28 січня церква вшановує пам’ять Павла Фівейського. Цей священнослужитель відомий тим, що став першим християнським ченцем та відлюдником-довгожителем. Прожив 91 рік у повній самотності.

Народився в Єгипті. Мав досить нещасливу долю: в ранньому дитинстві осиротів, а його родичі бажали лише спадкоємства, а тому влаштували за Павлом гоніння, щоб відібрати його майно. Святий тікав і переховувався, щоб зберегти життя. Знайшовши притулок в невеликій печері, облаштував її як оселю. Їжу приносили Павлу птахи: хліб і фініки. А сам святий весь свій час проводив у молитвах.

Помер святий Павло Фівейський у віці 113 років. З них 91 рік провів на самоті, осторонь від людей. Він вважається покровителем всіх нужденних, адже у нього самого був дуже непростий життєвий шлях.

28 січня День Ангела святкують: Алпсидій, Варлам, Гаврило, Герасим, Олена, Елпидій, Іван, Михайло, Павло, Пансофій, Прохор.

Цей день в історії

  1. День відкриття Антарктиди ( Антарктида — єдиний континент без своєї зони часу. Це не тільки найхолодніше місце Землі, але і саме сухе. Середня кількість опадів в Антарктиці становить лише 10 сантиметрів, незважаючи на це, Антарктика містить до 70% від запасів всієї прісної води на планеті).
  2. Міжнародний день захисту персональних даних (день захисту персональних даних міжнародне свято, яке щороку відзначається 28-го січня. Метою цього Дня є підвищення рівня інформованості та активного сприяння в захисті конфіденційності даних насамперед особистого характеру, а також поширення передового досвіду і напрацювань у цьому плані по всьому світу).
  3. День Казу (казу — американський народний музичний духовий інструмент, застосовуваний в музичному стилі скіффл).
  4. День обміну насінням (садівники збираються разом і обмінюються насінням своїх кращих рослин. Перший офіційний свято відбувся 26 січня 2006 року о Вашингтоні, округ Колумбія, США).
  5. День поліпшення ділового спілкування (ці січневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер).****

1920 — виставою В. Винниченка «Гріх» у Вінниці відкрився Український драмтеатр імені Івана Франка (тепер Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка).

1929 — у Відні відбувся Перший конгрес українських націоналістів, на якому оголошено про створення ОУН та обрано її керівництво. Головою ОУН обрано Євгена Коновальця.

1992 — національний синьо-жовтий стяг Верховною Радою України затверджено Державним Прапором України.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Італією.

2002 — у фіналі Кубка чемпіонів Співдружності футболісти київського «Динамо» обіграли московський «Спартак» з рахунком 4:3.

2003 — у ході зустрічі президентів Росії та України Володимира Путіна і Леоніда Кучми підписано Договір про українсько-російський державний кордон.

2010 — тодішній президент України Віктор Ющенко указом про вшановування учасників боротьби за незалежність України у XX ст. визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.

Які видатні українці народилися цього дня

1853 — Володимир Соловйов, філософ, богослов, поет, публіцист, літературний критик; онук козацького сотника Василя Сковороди, брата філософа Григорія Сковороди.

1930 — Анатолій Ігнащенко, український архітектор, народний художник України

1935 — Леонід Грабовський, український композитор.

1951 — Леонід Каденюк, український астронавт (перший космонавт незалежної України), Герой України, генерал-майор ЗСУ, заступник генерального інспектора генеральної військової інспекції при президенті України з питань авіації і космонавтики.

1982 — Богдана Матіяш, поетеса, філолог.

Народні прикмети

  1. Дме вітер — чекайте на дощове літо.
  2. Хмари на північній стороні — до міцного морозу.
  3. Якщо на небі мерехтять зірки, то прийде похолодання.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна багато їсти та зловживати алкоголем.
  • Не можна сварітися з близькими, друзями.
  • Не варто виходити з дому після опівночі.
  • Не варто братися за складну роботу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності