• Головна
  • Україна
  • З яких причин військовозобов’язаний може не з’являтися до територіального центру комплектування

З яких причин військовозобов’язаний може не з’являтися до територіального центру комплектування

З яких причин військовозобов’язаний може не з’являтися до територіального центру комплектування

Є перелік поважних причин

Є декілька причин, через які військовозобов’язаний може не з’яалятися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про це каже голова ГО «Львівське юридичне товариство», автор та ведучий телевізійної програми «Правові консультації з Ярославом Жукровським» на ТРК «Перший Західний» Ярослав Жукровський.

Поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття є:

  • смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за 7 діб до дати початку зборів;
  • хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками (своїми чи дружини), які проживають разом із військовозобов’язаним чи резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;
  • здійснення стосовно військовозобов’язаного чи резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;
  • потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю.

Всі ці обставини повинні бути підтверджені відповідними довідками та документами.   

«Якщо ви отримали повістку і настали ці обставини і ви маєте документи, що їх підтверджують, треба звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки і повідомити про це», зазначає Ярослав Жукровський.

Якщо немає цих поважних задокументованих причин, то не з’явившись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, військовозобов’язаний порушує законодавство.

«Територіальний центр комплектування може розглянути питання про притягнення вас до кримінальної відповідальності», каже юрист.

Нагадаємо, у повістці обов’язково має бути певний перелік інформації, зокрема вид повістки та особисті дані людини, яка отримує документ.

А також під час мобілізації громадяни України зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Окрім цього, юрист пояснює, чи можна відмовитися від отримання повістки. А також про те, що військовозобов’язаного не можуть без законних на те підстав примусово доставити до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності