• Головна
  • Україна
  • Кадрові ротації: кого в Україні звільнили завдяки скандалам та злочинам

Кадрові ротації: кого в Україні звільнили завдяки скандалам та злочинам

Кадрові ротації: кого в Україні звільнили завдяки скандалам та злочинам

Пішли понад 10 посадовців

Президент України Володимир Зеленський 23 січня ввечері анонсував ряд кадрових змін в уряді та Офісі президента. Очільник держави розказав, що рішення стосуються управлінців різного рівня в міністерствах та інших структурах центральної влади і в регіонах, і в правоохоронній системі. Кого встигли звільнити та чому, розповідаємо нижче.

Відставки в Офісі президента

Насправді звільнення в Офісі президента розпочалися задовго до анонсу Зеленського про це. Першим, хто пішов звідти цього місяця, став позаштатний радник керівника ОП Олексій Арестович. Причиною написаної Арестовичем заяви стали його слова в інтерв’ю з Марком Фейгіним про те, що, нібито, трагедія 14 січня у Дніпрі сталася через збиття російської ракети засобами ППО ЗСУ. Цей коментар Арестовича довелося спростовувати ЗСУ. Більше про скандал можна прочитати тут.

Вже 23 січня стало відомо, що написав заяву на звільнення заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. Цілком ймовірно, що його відставка пов’язана з безліччю скандалів, у які потрапляв Тимошенко. Зокрема, вони стосуються розкрадання гумдопомоги та поїздках на дорогих автівках. Усі скандали, у які потрапляв ексрадник керівника ОП, LVIV.MEDIA розповіло тут.

За даними джерел УП, замість Тимошенка на посаду планують призначити голову військової адміністрації Київської області Олексія Кулебу.

Звільнення в Міністерстві розвитку громад та територій України

22 січня Кабінет Міністрів звільнив Василя Лозинського з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Це сталося після корупційного скандалу. Напередодні Лозинського затримало НАБУ під час отримання хабаря в сумі 0 тисяч. Справа стосується розкрадання бюджетних коштів. Вже 24 січня стало відомо, що організатора хабаря — підприємця Сергія Кривого, який передав гроші колишньому заступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василю Лозинському, взято під варту з можливістю внесення 100 мільйонів гривень застави.

Додамо, на початку листопада Кабінет Міністрів призначив першого заступника міністра розвитку громад і територій Василя Лозинського виконуючим обов’язки міністра після звільнення з цієї посади Олексія Чернишова.

24 січня стало відомо, що заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода 24 січня подав у відставку.

Заяву на звільнення написав також і заступник міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря.

«Дякую колегам та партнерам по Уряду, Парламенту, Офісу Президента України. Дякую кожному голові обласних адміністрацій та мерам міст. Рішення мною було прийнято на початку року, проте, на жаль, в міру політичних та бюрократичних обставин, співпало на цей тиждень юридичне оформлення. На жаль. Що далі — оголошу незабаром», — написав Лукеря.

Які посадовці пішли з Офісу Генпрокурора, Міноборони та Мінсоцполітики

21 січня у ЗМІ з’явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Міноборони відповіло на інформацію у ЗМІ та назвало це брехнею та маніпуляцією й пообіцяло звернутися до СБУ.

НАБУ і CАП повідомили, що перевіряють закупівлі, які проводило Міноборони. Це стосується закупівлі продуктів харчування для ЗСУ на понад 13 млрд гривень. На фоні цього скандалу заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов написав заяву на звільнення. Відомо, що він відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Його заяву вже подали до Кабміна.

Натомість в Офісі Генпрокурора теж відбулися кадрові зміни. Генеральний прокурор Андрій Костін підписав наказ про звільнення за власним бажанням з адміністративної посади заступника Генерального прокурора Олексія Симоненка. Раніше він потрапив у скандал, коли поїхав на 10 днів святкувати Новий рік з родиною до Марбельї, використавши автівку львівського бізнесмена Григорія Козловського.

24 січня на засіданні Кабінету Міністрів України звільнили Віталія Музиченка — заступника міністра соціальної політики України. Водночас причини такого рішення наразі невідомі.

Відставка керівників п’яти ОВА

24 січня на засіданні Кабінету Міністрів України підтримали проєкти указів президента України про звільнення голів ОВА, зокрема:

  • Валентина Резніченка — очільник Дніпропетровської ОВА;
  • Олександра Старуха — очільник Запорізької ОВА;
  • Олексія Кулеби — очільник Київської ОВА;
  • Дмитра Живицького — очільник Сумської ОВА;
  • Ярослава Янушевича — очільник Херсонської ОВА.

Разом з тим на посаду заступника міністра економіки України призначили Олексія Соболєва.

Нагадаємо, Кабмін затвердив на посади членів наглядової ради НАК «Нафтогаз» шістьох переможців відбору: чотирьох незалежних членів та двох представників держави.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності