• Головна
  • Україна
  • Виробництво електроенергії збільшилося, проте дефіцит залишається суттєвий — «Укренерго»

Виробництво електроенергії збільшилося, проте дефіцит залишається суттєвий — «Укренерго»

Виробництво електроенергії збільшилося, проте дефіцит залишається суттєвий — «Укренерго»

Причина дефіциту — пошкодження російськими ракетними та дроновими атаками електростанцій та високовольтних мереж

Споживання електроенергії у вівторок, 24 січня, залишилося на рівні попереднього дня — понеділка, 23 січня. Виробництво електроенергії незначно збільшилось, проте дефіцит потужності залишається суттєвий.

Про це повідомляють на сторінці НЕК «Укренерго».

Причиною дефіциту називають пошкодження російськими ракетними та дроновими атаками електростанцій та високовольтних мереж.

«Остання атака росіян 14 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком енергоблокам теплових електростанцій. Виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання», — йдеться у повідомленні.

Для всіх обленерго введені ліміти споживання, які діють упродовж доби. Кожне обленерго у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту.

Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення.

Завдяки тому, що «Укренерго» відновило лінію 330 кВ, збільшилась надійність видачі потужності однієї з електростанцій на південному сході країни.

Проте після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

В «Укренерго» нагадують, що енергосистема України вже пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Також зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій — це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Нагадаємо, Міністерство енергетики завершує розробку нової стратегії, яка передбачатиме коротко- та довгострокові рішення щодо відновлення та розвитку українського енергетичного сектору.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності