• Головна
  • Україна
  • Свідома маніпуляція перед Рамштайном: Резніков відреагував на скандал із цінами на продукти для ЗСУ

Свідома маніпуляція перед Рамштайном: Резніков відреагував на скандал із цінами на продукти для ЗСУ

Свідома маніпуляція перед Рамштайном: Резніков відреагував на скандал із цінами на продукти для ЗСУ

З 2016 року харчування військовослужбовців здійснюється на основі каталогу продуктів, який включає понад 400 позицій

Міністр оборони України Олексій Резніков відреагував на скандал із цінами на продукти для ЗСУ. За його словами, у договір із постачальниками включена вартість не лише  продуктів, а і їх доставки, а іноді приготування.

Про це міністр написав у Facebook.

21 січня у ЗМІ з’явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Натомість Резніков вказав, що вичерпну інформацію з документами він особисто представить народним депутатам на засіданні профільного комітету за участі представників НАБУ, ДБР та СБУ. Так, наразі Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками на забезпечення послуги харчування.

«За кожним з постачальників згідно з договором закріплено певну кількість військових частин. У контрактах прописано норму: якщо якийсь з постачальників не здатен виконати зобов’язання, то інші «підхоплюють» військові частини згідно з визначеним алгоритмом. Постачання харчів скрізь буде гарантовано безперервним, щоб не сталося», наголосив Резніков.

За його словами, надання послуги харчування здійснюється за принципом «їжа ходить за військовими».

«Якщо постійне місце дислокації наших десантників, наприклад, у Львові чи Житомирі, або якщо 128-ма гірсько-штурмова бригада має ппд на Закарпатті, а бойові завдання наші воїни виконують на Харківщині чи на Запоріжжі – постачальник гарантує доставку продовольства скрізь, де несуть службу підрозділи певної частини. Незалежно від кількості локацій та кількості людей в них. Це – ризики, які приймає на себе бізнес, укладаючи контракт. Це особливі вимоги до логістики», — повідомив міністр, додавши, що в Україні немає «тилових» чи «далеких від лінії зіткнення» регіонів з точки зору харчування військовослужбовців.

Крім того, Резніков пояснив, що Міноборони не здійснює закупівлі окремих продуктів. Так, оборонне відомство купує комплексну послугу із забезпечення харчування, тобто доставку певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках і приготування їжі. Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця. Цей раціон має чіткі критерії щодо калорійності та інших параметрів. Постачальники гарантують забезпечення добового раціону за певну суму. Минулого року ця сума складала 120 грн на військовослужбовця за добу, а цьогоріч Міноборони отримало пропозиції постачальників у діапазоні від 151 до 162 грн на добу.

«У результаті проведення переговорів кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного бійця на добу складає 145,8 грн. Хтось дійсно вважає, що ця сума є завищеною? Номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%. Але цей показник навіть менше рівня інфляції, яка за рік склала 26,6%. Будь-яка господиня знає, як минулого року зросли ціни на різні види продуктів і яка була динаміка», каже очільник Міноборони.

Також Резніков пояснив, чому виникла така велика ціна на яйця, яка обурила багатьох українців. Зокрема, за його словами, щодо яєць по 17 гривень за штуку, то тут постачальник припустився технічної помилки.

«Яйця — єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю. Відповідно до нормативів кілограм яєць — це близько двох десятків штук залежно від ґатунку. Ціна 170 грн за кілограм яєць — це 85 грн за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні…», зазначив міністр оборони.

Щодо цін, то Резніков сказав, що з 2016 року харчування військовослужбовців здійснюється на основі каталогу продуктів, який включає понад 400 позицій. Посадові особи військових частин (начпроди) на підставі раціону обирають з каталогу продукти, які повинен забезпечити постачальник. Ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи, зокрема Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса Міністерства юстиції України. Вони визначають певний діапазон. Наприклад, на картоплю встановлено діапазон від 7 до 36 грн за кілограм, оскільки вона буває різних сортів. Це також один із продуктів, на який спостерігаються істотні сезонні коливання ціни.

Водночас міністр зазначив, що публічне вкидання інформації про «начебто завищені у 2-3 рази ціни» почалося ще в середині минулого тижня. Тобто, не після, а до Рамштайну, саме коли тривало уточнення домовленостей.

«Той, хто передав один з контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум — вчинив службовий злочин. Цю особу буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з’ясовано мотиви», сказав Резніков.

Нагадаємо, Міноборони 22 січня відповіло на інформацію у ЗМІ про те, що відомство закуповує харчі для військових у 2-3 рази дорожче, ніж у магазинах, назвавши це брехнею та маніпуляцією, та обіцяє звернутися до СБУ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності