• Головна
  • Україна
  • ВАКС обирає запобіжний захід Коболєву: в чому звинувачують ексголову «Нафтогазу» та що кажуть його адвокати

ВАКС обирає запобіжний захід Коболєву: в чому звинувачують ексголову «Нафтогазу» та що кажуть його адвокати

ВАКС обирає запобіжний захід Коболєву: в чому звинувачують ексголову «Нафтогазу» та що кажуть його адвокати

Коболєв особисто присутній на обранні запобіжного заходу

У понеділок, 23 січня, Вищий антикорупційний суд розглядає клопотання про обрання ексголові правління НАК «Нафтогаз Україна» Андрію Коболєву запобіжного заходу. За версією детективів НАБУ, у 2018 році він незаконно отримав премію у майже 10 млн доларів за роботу в НАК «Нафтогаз Україна», коли був головою правління компанії. Втім адвокати Коболєва зазначають, що його справа не має відношення до корупції, тож він невинний.

Про це йдеться на Facebook-сторінці юридичної фірми «Міллер», яка захищає у суді інтереси Коболєва.

Обвинувачення каже, що Андрій Коболєв, зловживаючи службовим становищем, незаконно отримав премію у розмірі 10 млн доларів. Але захист підозрюваного наголошує, що рішення про нарахування премій ухвалювала Наглядова рада «Нафтогазу», як і те, що суми премій, які ухвалюють наглядові ради акціонерних товариств не обмежувалися кількістю посадових окладів.

«Коболєв, як Голова правління, тільки подав Наглядовій раді прохання про розгляд питання нарахування премій, але самостійного рішення ухвалювати не міг. Наглядова рада мала незалежних  юридичних радників, достатньо часу та компетенції, щоб ухвалити зважене рішення, яке відповідало світовим практикам», — кажуть адвокати Коболєва.

Натомість слідство вважає, що Андрій Коболєв ввів в оману Наглядову раду, тому що у 2017 році йому уже виплачувати премію за те ж досягнення — рішення арбітражу у спорі з «Газпромом». Однак тоді в Стокгольмі між «Нафтогазом» і «Газпромом» розглядалися дві різні справи.

«Премія, яку отримав Коболєв та його колеги у 2017 році, призначалася за здобуття позитивного рішення на користь «Нафтогазу» у справі, де арбітраж відмовив «Газпрому» у задоволенні вимог про стягнення боргу. У 2018 році арбітраж ухвалив рішення по другій справі — про стягнення заборгованості з «Газпрому» за транзит газу. У результаті цього рішення «Нафтогаз» отримує від «Газпрому» 5 млрд доларів, і саме за це команда «Нафтогазу» отримала другу премію у 2018 році», — пояснюють юристи.

Водночас вони наголошують, що сторона обвинувачення каже, що в той період «Нафтогаз» не міг виплачувати премії, оскільки річний фінансовий план компанії ще не був затверджений.

«Утім, заборона підприємствам, що належать державі, виплачувати премії керівникам до затвердження річного фінансового плану з’явилась на кілька місяців пізніше, ніж перераховані гроші», — зазначають адвокати Коболєва.

Тим часом сам Коболєв у соцмережах написав, що повертається з-за кордону та не даватиме приводу для звинувачень.

«Розуміючи, що відбувається її підготовка, коли знаходився за кордоном, відразу повернувся в Україну щоб не давати привід для звинувачень, що я кудись втік чи ховаюсь. Цього точно робити не збираюсь, а збираюсь доводити свою правоту», — написав він у Facebook.

Додамо, що просто зараз відбувається засідання ВАКС, де Андрію Коболєву обирають запобіжний захід, і він присутній у залі.

Нагадаємо, у листопаді Кабмін призначив ексміністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова головою правління НАК «Нафтогаз України».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності