• Головна
  • Україна
  • 29 січня — День пам’яті Героїв Крут: історія боротьби студентів за незалежність

29 січня — День пам’яті Героїв Крут: історія боротьби студентів за незалежність

Символ Героїв Крут

В Україні відзначання річниць бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності

Щороку 29 січня в Україні вшановують пам’ять Героїв Крут. У цей день відважне студентство армії УНР у 1918 році відбило масштабний наступ московських нападників. Бій стався біля залізничної станції Крути, за 130 км від Києва.

Українським захисникам вдалося затримати наступ сил ворога, які переважали. Вони відбили російську армію та організовано відступили руйнуючи за собою усі мости та колії. Тоді, московські нападники втратили свою боєздатність на чотири дні. Вони мали підтягнути нові сили й відремонтувати шляхи сполучення, щоб продовжувати свій наступ на Київ.

Ця затримка дала змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу (Німецькою, Австро-Угорською, Османською імперіями та Болгарським царством). Підписання договору означало визнання УНР самостійним суб’єктом міжнародних відносин. Берестейський мир став порятунком для молодої української державності.

Згодом, за підтримки німецьких та австро-угорських військ, армії УНР вдалося звільнили від більшовиків усю територію України. Цікаво, що спочатку боротися за незалежність Української Народної Республіки та захищати країну від російської військової агресії довелося силам добровольчих формувань, які складались зі студентів Київського університету та учнів гімназії Кирило-Мефодіївського братства. Більшість воїнів майже не вміли поводитися зі зброєю. Також в Крути відправили 300 виснажених юнаків 1-ї Української військової школи. Їх не забезпечили необхідним військовим спорядженням.

Рядовий виглядав наступним чином: власні черевики, солдатські штани, зав'язані мотузкою, студентська куртка або цивільний жилет і зверху шинель, в якій не вистачало як мінімум однієї поли ... старі іржаві рушниці

У березні 1918 року з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій Могилі в Києві. Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш ніж 70 років.

В Україні відзначання річниць бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року в Крутах було встановлено березовий хрест і відбувся перший невеличкий громадський мітинг.

На державному рівні День пам’яті героїв Крут відзначають в Україні з 2003 року. Офіційно вшановувати пам’ять загиблих студентів почали після того, як 29 січня 2007 року президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».

Згодом, створили і особливу Крутянську символіку — символ що являє собою червоно-чорний тризуб, одна половина якого схожа на літеру «К».

Подвиг Героїв Крут став частиною української історичної пам'яті та важливою складовою в національно-патріотичному вихованні молоді.

Нагадаємо, нещодавно в Україні відзначали День Соборності. LVIV.MEDIA розповідає, як відбулося проголошення Акта Злуки та роль цієї події в історії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності