• Головна
  • Україна
  • На пошті можна буде безкоштовно обміняти 5 лампочок розжарювання на світлодіодні

На пошті можна буде безкоштовно обміняти 5 лампочок розжарювання на світлодіодні

На пошті можна буде безкоштовно обміняти 5 лампочок розжарювання на світлодіодні

Обміняти можна буде вже із січня

З нового року кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати 5 світлодіодних ламп на заміну старих ламп розжарювання.

Про це сказала перша віцепрем'єр-міністрка міністрка економіки України Юлія Свириденко у прямому ефірі національного телемарафону, пише «Урядовий портал».

«Наразі, щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, в тому числі нетрадиційні, заходи з енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може зекономити країні у пікові години до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 млн LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактору атомної електростанції», підкреслила Юлія Свириденко.

Зокрема, заміну 30 млн лампочок профінансує Європейський Союз. Уряд України працює над тим, щоб усі процедури з боку ЄС були завершені до кінця року, і вже у січні програма стартувала.

Програма реалізовуватиметься через «Укрпошту», а її механізм буде максимально спрощено.

Людині, яка вирішить скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку, прийти у відділення «Укрпошти» та обміняти 5 ламп старого зразка на 5 нових світлодіодних.

«Ми зробимо програму достатньо довгою для того, щоб усі громадяни України, які мають бажання замінити лампочки, могли скористатись цією можливістю», відмітила Юлія Свириденко.

Нагадаємо, 13 грудня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Євросоюз профінансує закупівлю 30 млн світлодіодних лампочок для України.

Як зазначалося раніше, ця програма допоможе заощадити 1 ГВт електроенергії, що рівноцінно річному обсягу виробництва блоку атомної електростанції. За оцінками Мінекономіки, завдяки цьому Україна споживатиме на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності