• Головна
  • Україна
  • Мери українських міст звернулася до Зеленського щодо скандального законопроєкту про реформу містобудування: деталі

Мери українських міст звернулася до Зеленського щодо скандального законопроєкту про реформу містобудування: деталі

Мери українських міст звернулася до Зеленського щодо скандального законопроєкту про реформу містобудування: деталі

Чинною редакцією закону знищується ідея електронної системи регулювання містобудування, оскільки відсутня відповідальність реєстраторів за невиконання чи порушення закону

Асоціація міст України (АМУ) звернулася до Президента України Володимира Зеленського для застосування права вето щодо прийнятого Верховною Радою України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» №5655.

Про це повідомляється на сайті Асоціації.

«Вважаємо, що прийнята редакція суперечить задекларованій меті законопроєкту та потребує суттєвого доопрацювання. Звертаємось до Вас з проханням застосувати надане Вам п. 30 ст. 106 Конституції право вето щодо проєкту закону №5655 та повернути його на повторний розгляд Верховної Ради України», — йдеться у заяві.

Там наголошується, що чинною редакцією закону знищується ідея електронної системи регулювання містобудування, оскільки відсутня відповідальність реєстраторів за невиконання чи порушення закону.

Також мери зазначають, що цей закон легалізує та стимулює самовільне будівництво, оскільки в разі визнання судом незаконності будівництва його вартість має бути відшкодована з місцевого бюджету. А незаконне будівництво, здійснене до набрання чинності законом, легалізується. Крім того, монополізується допуск на ринок, а виключно державна функція контролю та нагляду за забудовниками передається бізнесу. Натомість можливості контролю з боку місцевого самоврядування та громадськості обмежуються.

«Громадськість позбавляється прав ініціювати обов’язкові перевірки будівництва у разі виявлення ними порушень, а отже збільшується кількість конфліктів між громадськістю і забудовниками. Порушуються мінімум 5 положень Конституції та створюється ряд суперечностей з Цивільним кодексом», — додають в АМУ.

Також в Асоціації нагадали, що петиція на ветування проєкту закону №5655 за декілька годин після його голосування у Парламенті набрала 25 тисяч голосів, що є вперше в історії України. А на момент оприлюднення заяви петиція зібрала більш ніж 42 тисячі підписів.

Детальніше про те, чому цей законопроєкт викликав суперечки, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності