• Головна
  • Україна
  • 19 грудня — День Святого Миколая: історія, традиції, молитви

19 грудня — День Святого Миколая: історія, традиції, молитви

святий Миколай

Святий Миколай вважається одним із найбільш шанованих православних святих

Напевно, кожен з нас пам'ятає, як у дитинстві 19 грудня прокидався з передчуттям свята, знаючи, що сьогодні трапиться щось особливо чарівне та казкове. За вікном йшов сніг, а під подушкою чекав подарунок від святого Миколая. Саме з нього розпочинався цикл новорічних свят.

Тож, щоб знову повернутися у дитинство і згадати те відчуття казки, LVIV.MEDIA нагадає, хто ж такий Святий Миколай і чому його так вшановують у всьому світі.

День святого Миколая традиційно святкують 6 грудня за Григоріанським календарем та 19 грудня за Юліанським календарем. В Україні віряни східного обряду та греко-католики дотримуються Юліанського календаря. 2022 року свято припадає на понеділок.

Ким був Святий Миколай

Святий Миколай вважається одним із найбільш шанованих православних святих.

Микола Чудотворець, Микола Угодник або Святитель Миколай — так його називають православні віруючі. Згідно з древніми писаннями, чоловік жив в III-IV століттях і прославився багатьма чудесами. Одна з легенд свідчить, що одного разу Микола Чудотворець врятував від страти безвинно засуджених людей, зупинивши ката з мечем. А також вберіг жителів міста Міри від голоду.

На честь Миколи Угодника було побудовано безліч храмів і монастирів, святого шанують представники християнства в багатьох країнах.

Святий Миколай спершу був покровителем моряків, дітей, невинно засуджених, але згодом люди почали до нього звертатися з молитвою у багатьох життєвих випробуваннях. Так, святому моляться про благополуччя подорожуючих, щасливе заміжжя дочок, адже за легендою він таємно пожертвував гроші на посаг дочкам бідного чоловіка, щоб ті могли вийти заміж. Моляться Миколаю про позбавлення від голоду, захист від наступу чужинців, потопу, вогню і наглої смерті.

Історії по Святого Миколая

Одна з історій розповідає, що в сусідньому будинку від Миколая жив бідний вдівець, дочка якого закохалася в хлопця з багатої сім'ї. Але батьки нареченого не хотіли брати в сім'ю бідну дівчину. Тоді Миколай уночі підкинув у вікно дівчини згорток з монетами, забезпечивши їй придане і не дозволивши розлучити закоханих. З того моменту Миколай відчув, що допомога — його покликання і почав приносити в будинки нужденних іграшки, одяг або гроші.

Одного разу люди дізналися, хто стоїть за чудесами, і обрали Миколая єпископом. За життя він зробив чимало добрих справ, завдяки чому навколо Чудотворця з’явилася велика кількість легенд. Багато добрих справ святому приписують вже після його смерті в 342 році. Наприклад, мощі Миколая нібито зцілювали хворих.

Часто саме в День Святого Миколая в багатьох містах ставлять святкові ялинки на площах, влаштовують передноворічні святкування, ярмарки та концерти.

Традиції на День Миколая

Одна з традицій свята — подарунки та цукерки, які святий вночі кладе під подушку малюкам. 

Незадовго до свята діти пишуть до нього листа з побажаннями та вкидають у поштову скриньку або кладуть на вікно. Чемні діти отримують подарунок, а неслухняні — різочку, яка є попередження для дитини, що потрібно подумати про свою поведінку та виправитися.

До дня Миколая потрібно віддати борги. Українська приказка говорить: «Якщо не віддаси до Миколи, то вже не оддаси вже ніколи».

Також на Миколая заведено миритися та прощати: «На Миколу клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі».

Прикмети та обряди

З давніх-давен вважалося, що після 19 грудня починаються сильні морози. Селяни в цей день ставили в церкві свічку, просячи Чудотворця про всілякі блага і хороші врожаї в наступному році. Господині пекли пироги, накривали святкові столи і запрошували сусідів в гості, щоб разом шанувати пам'ять Святого Миколая і відзначати свято.

Цікаві факти про Святого Миколая

  • Святого Миколая знають в усьому світі, але його батьківщиною вважається Туреччина. Там жили його батьки та народився сам чоловік.
  • Вчені провели цікаве дослідження, щоб дізнатися, який вигляд мав святий Миколай. Згідно з даними, його зріст був 167 см, шкіра була оливкового кольору, а очі — карі. Припускають, що святий також був вегетаріанцем.

 Молитви до Святого Миколая

Святому Миколаю моляться про здоров'я дітей, допомогу в дорозі та подорожі, благополуччя, допомогу сиротам та бідним, зцілення від хвороб.

 Чудотворна молитва до святого Миколая:

«О всеблагий отче наш Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто з вірою звертається під захист твій і теплою молитвою благає тебе: поспіши й захисти отару Христову від вовків, що гублять її. Україну нашу і всяку країну християнську, і весь світ захисти і збережи святими твоїми молитвами від землетрусу, наступу чужинців і народних заколотів, міжусобиці; від голоду, пошести, потопу, вогню, меча і наглої смерти всяку людину охорони.

І як помилував ти трьох мужів, що у в’язниці сиділи, та спас їх від гніву царського й кари смертної, так помилуй і нас, що розумом, словом і ділом у темряві гріхів перебуваємо. Спаси нас від гніву Божого й вічної кари: щоб твоїм заступництвом і поміччю та Своєю благодаттю й милосердям подав нам Христос Бог тихо і без гріха прожити на цім світі, і не засудив нас стояти ліворуч, а сподобив стати праворуч з усіма святими. Амінь».

Молитва до святого Миколая про подолання труднощів у житті:

«Великий угоднику і святителю Божий Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто зі щирим проханням вдається за твоєю допомогою! Ти допомагав тим, які до тебе вдавалися, допоможи й мені в усіх труднощах і потребах життя мого. Коли прийде хвилина, де сила моя заслабка, де труднощі, що стають на дорозі життя мого, завеликі для мене, ти, угоднику Божий, подай мені помічну твою руку і стань мені на охорону, як ставав завжди тим, хто у труд­нощах і небезпеці пам’ятав про тебе. Поблагослови мене святительською твоєю рукою, настав на стежку добру, запали в мені віру непохитну і моли Христа Бога спастися душі моїй. Амінь».

Молитва до святого Миколая про здоров'я дітей:

«О, пресвятої Божий Угодник, Святий Миколаю Чудотворцю. Даруй ласку на одужання мого улюбленого чада. Прошу, прости мені гріховну скорботу і не гнівайся на мене за невігластво. Амінь».

Нагадаємо, LVIV.MEDIA підготувало добірку подарунків, які можна подарувати дітям до Дня Святого Миколая, а також віршиків для Миколая, які можна вивчити разом з дітьми.

А ще ми розповідали про те, де у Львові можна на свята зустріти Миколая. Та куди Миколай завітає на Львівщині.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності