• Головна
  • Україна
  • Як вибрати живу ялинку: на що варто звернути увагу та як доглядати дерево

Як вибрати живу ялинку: на що варто звернути увагу та як доглядати дерево

Як вибрати живу ялинку: на що варто звернути увагу та як доглядати дерево

Щоб продовжити життя ялинки, слід стежити за умовами її утримання в будинку

Багато хто з року в рік воліє ставити на свято живу ялинку. Вона дарує відчуття свята та чудовий хвойний аромат у будинку. Але жива ялинка, на жаль, може простояти недовго. Тому при виборі новорічної ялинки важливо пам'ятати кілька правил.

Детальніше про ці правила, а також переваги та недоліки живої ялинки читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Переваги живої ялинки

Основною перевагою живої ялинки вдома є хвойний запах. Він дарує відчуття свята, при цьому хвойний аромат не тільки приємний, а й корисний: вічнозелені дерева виділяють в повітря ефірні олії, які мають бактерицидну дію і використовуються для профілактики респіраторних захворювань та дезінфекції. Натомість хвойні голки можуть стати в пригоді після новорічних свят. З них можна робити різні корисні маски та мазі.

Водночас у лісгоспах можна купити не тільки живе дерево, а й хвойні гілки. Це хороший варіант для тих, хто хоче прикрасити будинок до свят, але при цьому не хоче вирубувати дерева.

Недоліки живої ялинки

Щоб отримати натуральну новорічну ялинку, потрібно, щоб хтось її зрубав, тобто «вбив» дерево, яке росло роками чи десятиліттями. А все заради кількох днів вашого святкового настрою. Відтак, головний мінус «живої» ялинки — знищення природи. Водночас, якщо ви купуєте чіповану ялинку, вирощену у лісгоспі спеціально для продажу, ви мінімізуєте шкоду для природи. Тож головне — купувати «живі» ялинки у санкціонованих місцях і в продавців, які мають усі необхідні для цього дозволи та документи.

Крім того, «вічнозелена» красуня побуде зеленою зовсім недовго: за час свят вона пожовтіє та обсиплеться. Це не тільки зіпсує її вигляд, а й буде заважати вам: уявіть, що на Різдво вам доведеться підмітати голки з підлоги, а не колядувати з друзями. Тому щоб продовжити життя ялинки, слід стежити за умовами її утримання в будинку.

Та, мабуть, головний недолік — пожежонебезпечність. Треба бути дуже обережними з гірляндами та новорічними вогниками. Особливо в сучасних реаліях, пов’язаних із війною та відключенням електроенергії.

Як вибрати живу ялинку

Щоб ялинка радувала нас довше, потрібно уважно оглянути її при покупці. Ялинка повинна бути свіжою і зеленою. З неї не повинні обсипатися голки, в іншому випадку це означає, що дерево зрубали кілька тижнів тому.

Відрізнити спеціально вирощене дерево від браконьєрського доволі просто:

  1. Продавці за вашим запитом мають видати квитанцію, надати дозвільні документи на вироблення та перевезення.
  2. Усі дерева мусять бути промарковані бирками або етикетками. Кожній ялинці надають індивідуальний номер, який зазначено на штрих-коді. Ці дані заносяться до єдиної системи електронного обліку деревини.
  3. Ви можете перевірити ці дані на спеціальному сайті або за допомогою застосунку на Android. Якщо там немає інформації про вашу ялинку, то, швидше за все, її зрубали незаконно.

Натомість під час вибору дерева злегка зігніть гілочки: якщо гілка ламається, то вона залежалась, а якщо гілка гнучка і м'яка, то її зрубали не так давно. Так само спробуйте потерти голки в руках, якщо з'явиться приємний хвойний запах, це теж означає що дерево свіжозрубане. Якщо ні, то краще відмовтеся від такого дерева.

Уважно перевіряйте стовбур ялинки. Найкраще дерево буде з товстим стовбуром. Для півтораметрової ялинки — це приблизно 5-6 сантиметрів. Так ви можете бути впевнені, що ялинка здорова і має достатньо корисних речовин, щоб зустріти Новий рік разом з вами, а не на смітнику.

Також коли ви купили ялинку, то варто подумати, як ви будете її перевозити до будинку. Адже ви не хочете привезти її додому з поламаними та обсипаними гілочками. Тому загорніть ялинку, перев'яжіть мотузкою та врахуйте, що ялинка може замерзнути на морозі. Тому не варто відразу заносити її в теплу кімнату, потрібно дати ялинці трохи «відійти» в під'їзді, адже різкі перепади температури можуть зіпсувати ялинку.

Як правильно встановити ялинку вдома

Щоб ялинка довго радувала своєю свіжістю, є кілька способів її встановлення:

  • перший спосіб — у відро з теплою водою додайте трохи оцтової або лимонної кислоти. Можна додати таблетку аспірину;
  • другий спосіб — відро чистого піску перемішайте з літром води, гліцерином і желатином. Встановіть в нього ялинку не менше ніж на 20 см у глибину і поливайте раз на 2 дні. Можна додати таблетку аспірину 2 ложки цукру або добриво для саду;
  • третій спосіб — ви можете просто обгорнути стовбур мокрою ганчіркою і закріпити в хрестовині. Тільки не забувайте змочувати ганчірку, інакше ялинка почне опадати.

Нагадаємо, у Львові визначили 18 локацій у кожному районі міста, де будуть продавати ялинки та інші хвойні дерева. Торгівля там відбуватиметься з 17 грудня 2022 року до 6 січня 2023 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності