• Головна
  • Україна
  • Рада ЄС ухвалила рішення про надання 18 млрд євро допомоги для України: як вдалося обійти угорське вето

Рада ЄС ухвалила рішення про надання 18 млрд євро допомоги для України: як вдалося обійти угорське вето

прапор, Україна, ЄС, небо, хмари

Метою програми є надання короткострокової фінансової допомоги, фінансування нагальних потреб України та відновлення критично важливої інфраструктури

Рада Європейського Союзу попри вето Угорщини досягла згоди щодо законодавчого пакету, який дозволить Євросоюзу надати Україні фінансову допомогу у розмірі 18 мільярдів євро протягом 2023 року. Пропозиція була ухвалена у суботу, 10 грудня, за письмовою процедурою і буде передана до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня.

Про це повідомили у пресслужбі Ради ЄС.

Пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума, яка буде надана Україні у 2023 році, становитиме 18 мільярдів євро, а кредити матимуть 10-річний пільговий період.

Зазначається, що держави-члени ЄС покриють більшу частину відсоткових витрат коштом зовнішніх цільових надходжень. Гарантії за цими запозиченнями надаватимуться або з бюджету ЄС, або державами-членами. Метою програми є надання короткострокової фінансової допомоги, фінансування нагальних потреб України, відновлення критично важливої інфраструктури та початкова підтримка сталого післявоєнного відновлення з метою підтримки України на шляху до європейської інтеграції.

Нагадаємо, Угорщина виступала проти рішення ЄС надати Україні 18-мільярдний пакет допомоги. Наразі вирішення цієї проблеми полягає в тому, що гарантії за кредитами — якщо Угорщина дотримуватиметься свого вето — не покриватимуться з бюджету ЄС, як планувалося спочатку, а будуть взяті на себе окремими країнами ЄС. Це означає, що одностайне рішення всіх країн ЄС не було необхідним.  

Додамо, найбільші країни ЄС простягають руку допомоги уряду Угорщини в суперечці з Брюсселем щодо порушення верховенства права. Зокрема, Франція, Німеччина та Італія очолюють групу з близько 12 урядів, які закликають Європейську комісію переглянути своє рішення щодо замороження виділення 7,5 млрд євро для Угорщини. Вони стверджують, що угорці досягли більшого прогресу в антикорупційних заходах, ніж визнає Брюссель.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності