• Головна
  • Україна
  • Перше дитинча в сезоні: біля антарктичної станції «Академік Вернадський» вилупилося пінгвінятко  

Перше дитинча в сезоні: біля антарктичної станції «Академік Вернадський» вилупилося пінгвінятко  

Перше дитинча в сезоні: біля антарктичної станції «Академік Вернадський» вилупилося пінгвінятко

Для дитинча вже мають два варіанти імені

У субарктичних пінгвінів, які проживають поблизу української станції «Академік Вернадський» в Антарктиді (острів Галіндез), з'явилося перше в цьому сезоні пташеня.

Про це повідомили  9 грудня у Національному антарктичному науковому центрі.

 «Знаємо, що багато хто чекав на цю новину! Отже, на нашому острові народилося перше пінгвінятко в цьому сезоні. Воно неймовірно миле, сіреньке й зовсім крихітне, але вже тоненько пищить», - йдеться у повідомленні.

У Національному антарктичному науковому центрі розповідають, що пташеня, як і перші яйця, знайшли біологиня Марта Дзиндра та сисадмін Володимир Хомко.

«Тож питань з вибором імені точно не буде (хоч одразу на вигляд визначити стать малечі неможливо)», - зазначають там..

 «Моніторинг гнізд пінгвінів на нашому острові Галіндез – це частина щоденної роботи біологів, але от саме нині ми порахували за днями, що з перших яєць якраз мають почати вилуплюватися пінгвінята. Перевірили гнізда на мисі Пінгвін-поінт, де в листопаді виявили найперші яйця, але там було тихо. Потому вирушили на сусідній мис Піджн-поінт. Підійшли до гнізд, затихли – і тут почули зовсім тоненький голосок малечі, а відтак – побачили й горду матусю», – розповіла про знахідку Марта Дзиндра.

 «Тож перше пінгвінятко є! А зовсім скоро біля «Вернадського» їх будуть сотні», - зазнаачють у Національному антарктичному науковому центрі.

Там нагадують, що йдеться про субантарктичних пінгвінів – це найпоширеніший вид на острові. Перший місяць малюки залишатимуться в гніздах, їх по черзі грітимуть, захищатимуть та годуватимуть батьки. Потому дитинчата почнуть об'єднуватися в ясла, щоб уже і мама, і татусь могли одночасно ходити за крилем в океан. Також десь за місяць відбуватиметься процес линьки: сірий пушок пташенят змінюватиметься на звичне чорно-біле пір'я.

Полярники обіцяють все це показати на фото та відео.

Та зазначають, що поки писали свій допис, біля станції почався справжній пінгві-бум: малюки стали вилуплюватися з яєць в різних частинах острова, і в той момент їх там було уже до десятка.

Нагадаємо, 5 листопада біля української станції «Академік Вернадський» стався новий сніговий рекорд. Рівень снігу тоді сягнув позначки 345 см, що майже на півметра більше, ніж торішній максимум. І це при тому, що зафіксовані в грудні 2021-го 3 метри теж були рекордними: вони перевищили показник 2,65 м 2016 року. 

Додамо, що українські вчені в районі станції «Академік Вернадський» в Антарктиді розпочали акустичні дослідження тюленів Ведделла. Про роботу науковців та її мету розповів Національний антарктичний науковий центр.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності