• Головна
  • Україна
  • Українцям спишуть кредити на житло та авто, які були зруйновані чи пошкоджені під час війни: деталі

Українцям спишуть кредити на житло та авто, які були зруйновані чи пошкоджені під час війни: деталі

Українцям спишуть кредити на житло та авто, які були зруйновані чи пошкоджені під час війни: деталі

Призупинити виплати по кредиту зможуть за пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій майно за наявності підтверджувальних документів

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №7441-1 щодо списання кредитів на житло та авто, які були пошкоджені або зруйновані під час війни. «За» проголосували 265 нардепів.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Законопроєкт зареєстрували ще у червні цього року. Він передбачає списання та призупинення виплат за кредитами за житло та авто, які були знищені або пошкоджені через війну в Україні.

Зокрема, українці зможуть «заморозити» кредити за майно, яке через війну опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій. Окрім того, призупинити виплати по кредиту зможуть за пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій майно за наявності підтверджувальних документів. При цьому до другого читання прибрали обмеження щодо площі нерухомого майна (квартира, житловий будинок), але воно станом на 23 лютого 2022 року повинно:

  • бути єдиним місцем проживання сім’ї позичальника;
  • мати відсутню прострочену заборгованість за таким договором.

Також метою отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля. Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію громадянам України за майно, знищене внаслідок збройної агресії рф. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Водночас інші збитки кредитора, наприклад, неотримані проценти, є упущеною вигодою та можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства коштом держави-агресора.

Крім того, анулювання заборгованості можливе для знищених авто, але станом на 23 лютого 2022 року воно має бути єдиним авто у сім’ї позичальника. Також на 23 лютого 2022 року заборгованість за таким договором не була прострочена на більше ніж 7 днів. Термін для подачі заявок — період дії в Україні воєнного стану та 3 місяці після дня його припинення.

Нагадаємо, ВР схвалила в цілому законопроєкт № 8081 щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності