• Головна
  • Україна
  • Україна в «темряві» та обшуки у церквах УПЦ МП: підсумки тижня

Україна в «темряві» та обшуки у церквах УПЦ МП: підсумки тижня

Україна в «темряві» та обшуки у церквах УПЦ МП: підсумки тижня

Тиждень, що минає, знову пройшов для українців при світлі свічок та під звук генераторів

Все тому, що росіяни вкотре атакували ракетами енергетичну інфраструктуру України. А сталося це в день, коли Європарламент визнав рф державою-спонсором тероризму. Натомість «агенти кремля» в УПЦ МП також мали неспокійний тиждень, адже за них серйозно «взялась» СБУ. Та були цього тижня й інші цікаві та важливі події — детальніше про них читайте у традиційних підсумках від LVIV.MEDIA.

Ракетна атака 23 листопада

Внаслідок ракетних обстрілів 23 листопада 10 людей загинули, ще 55 отримали поранення. Обстрілами пошкоджено 36 об’єктів. Серед них — об’єкти енергетики, приватні житлові будинки, багатоквартирні житлові будинки, зазначив речник. За інформацією ДСНС, найбільша кількість ударів припала на Київ та область. Постійний представник росії в ООН васілій небензя звинуватив Україну й американські ракети ППО в загибелі мирних українців під час російських ракетних обстрілів. А прессекретар президента рф дмітрій пєсков відкрито заявив, що Україна повинна виконати вимоги росії, щоб обстріли припинились. Тоді як найближчий союзник путіна — самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко — пригрозив Україні повним знищенням. За його словами, президент України Володимир Зеленський має зупинитися та піти на переговори із росією, якщо хоче уникнути великих жертв. Натомість українська розвідка прогнозує, що росіяни й надалі завдаватимуть масованих ракетних ударів по Україні. Щоб підготуватись до наступного, їм знадобиться близько тижня. Тож людей закликають заздалегідь заготовити в сухому вигляді продукти на тривалий період, адже кількість відключень світла в Україні може зрости.

Львівщина оговтується від ракетних обстрілів

23 листопада ворог наніс два ракетні удари по електропідстанції на Львівщині. Це були ракети з літаків дальньої авіації зі східного напрямку. Цей об‘єкт опинявся під ударами і раніше. Внаслідок цих обстрілів 1,5 млн абонентів Львівського, Яворівського та Червоноградського районів залишилися без електрики. Тим часом по всій Львівські області продовжують облаштовувати «Пункти незламності». Перейшовши за посиланням, можна з‘ясувати, де біля домівки найближче є такий пункт. Наразі у Львівській області розгорнули вже 239 «Пунктів незламності». Якщо довго немає світла, у них можна зарядити ґаджети, зігрітися і випити чогось теплого. Пункти розгортають не лише у містах районного значення, а й у невеликих містечках. Щодо Львова, то якщо у місті не буде світла понад добу та вимкнуть опалення, у школах міста облаштують пункти обігріву. Поки що ж перші 18 пунктів обігріву вже працюють у районних адміністраціях, культурних центрах, театрах тощо. Крім того, українці можуть звернутися по допомогу до поліцейських і безпосередньо на вулиці, і у відділках поліції, які працюватимуть як місця обігріву.

РФ визнали державою-спонсором тероризму

23 листопада Європарламент підтримав резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму. У документі Європарламент визнав, що росія здійснює «невибіркові атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру» в Україні, в результаті чого загинули тисячі людей. Також росію визнали державою-спонсором тероризму й Сенат ПольщіПарламентська асамблея Ради Європи та Нідерланди. Також Європейський парламент проголосував за невизнання російських паспортів, виданих на тимчасово окупованих територіях України й Грузії. Водночас ті, хто тікає від війни в Україні, все одно зможуть потрапити до ЄС з гуманітарних міркувань. Крім того, Європарламент ухвалив резолюцію про «репресії, що тривають у Білорусі». Євродепутати виступили із засудженням порушень прав людини у Білорусі та закликають звільнити політв’язнів, рішуче засудили використання білоруської території для агресії в Україні та нагадали самопроголошеному президенту олександру лукашенку про відповідальність.

Обшуки в церквах та приміщеннях УПЦ МП

Ранок вівторка, 22 листопада, невдало розпочався для священнослужителів УПЦ МП. Служба безпеки України «прийшла» з обшуками в Сарненсько-Поліську єпархію УПЦ МП, а також Корецький Свято-Троїцький монастир і жіночий монастир на честь Волинської ікони Божої Матері в селі Серники. Та що найцікавіше — СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі. Детальніше про те, чому ці обшуки відбувались, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA. СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та «сумнівних» громадян рф під час обшуків у приміщеннях УПЦ (МП). Ну і зовсім несподівана знахідка трапилась у Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП. Зокрема, під час обшуку там заскочили в момент фізичної близькості секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП Архімандрита Никиту та ще одного священника з 17-річним хлопцем, який співає в місцевому хорі. Ну а вже 27 листопада правоохоронці «завітали» з обшуками на територію єпархіального управління та культової споруди місцевої єпархії УПЦ (МП) в Івано-Франківську.

Ситуація з е-квитком у Львові

На Львівщині вибрали компанію, яка встановить електронний квиток області. Запрацювати він має вже через пів року, а коштуватиме це 30 млн гривень. Зокрема, електронний квиток для проїзду у громадському транспорті вже запровадили у Стрийській громаді. Запровадження е-квитка у Львові коштує місту понад 10 млн євро та триває вже 10 років. Втім, містяни досі не можуть відмовитися від готівки в автобусах та прозоро сплачувати за перевезення. Про те, чому у Львові досі не працює електронний квиток та чому в місті не впроваджують другий етап е-квитка, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Імперські витівки Орбана

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан протягом тижня зробив багато неоднозначних вчинків. Спочатку він з’явився на товариському футбольному матчі його країни та Греції з фанатським шаликом з провокативною мапою. На ньому була зображена мапа «Великої Угорщини», яка включає території інших країн, зокрема й українське Закарпаття. Але потім Орбан заявив, що потрібно подбати про те, аби Україна залишалась суверенною державою, щоб рф не могла становити загрози для Європи. Тим часом Угорщина збирається замінити посла в Україні Іштвана Ійдярто. Його наступником може стати Антал Гайзер. Він закінчив у 1986 році Московський державний інститут міжнародних відносин (відомий як МГИМО), який за радянських часів неодноразово звинувачували в тісних зв'язках з Комітетом державної безпеки (КДБ). Раніше дипломат працював послом Угорщини у Словаччині, Албанії та Казахстані.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності