• Головна
  • Україна
  • Що треба знати про День Гідності та Свободи, який відзначають 21 листопада

Що треба знати про День Гідності та Свободи, який відзначають 21 листопада

Що треба знати про День Гідності та Свободи, який відзначають 21 листопада

21 листопада 2013 року почалися протести українського громадянського суспільства

21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Цьогоріч це свято стало надзвичайно знаковим для України, адже триває повномасштабна війна з росією.

З чого все почалося

Свято з'явилось після відповідного указу п'ятого президента Петра Порошенка у 2014 році — в річницю Євромайдану. Однак все насправді почалося ще з Помаранчевої революції 2004 року. Наступного року після неї, 22 листопада 2005-го, третій президент Віктор Ющенко заснував День свободи. До 2011 року його святкували, поки подію не скасував експрезидент Віктор Янукович. Тоді ж і скасували також День соборності. Тоді за указом Януковича було засноване так зване свято День соборності та свободи, яке відзначалося 22 січня.

Вже 21 листопада 2013 року почалися протести українського громадянського суспільства. Люди почали стихійно виходити на центральні площі та майдани своїх міст. Це була реакція на рішення тодішньої влади припинити курс на євроінтеграцію та скасувати процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 

Події розгорталися стрімко: від мирних зібрань студентства після їхнього побиття перейшли до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, яка стала зброєю у руках протестувальників. На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи коштувало українцям 106 убитих і понад 2 тисяч поранених. І це була лише ціна 3-х місяців Євромайдану.

18-20 лютого, у найтрагічніші дні Революції, сталися сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок, снайпери вбили понад 70 євромайданівців, які стали Героями Небесної Сотні.

Вночі на 22 лютого тодішній президент Янукович втік з України. Відбулися  позачергові президентські вибори, які засвідчили європейський вектор орієнтації.

Привітання з Днем Гідності та Свободи

Щиро вітаємо усіх з Днем Гідності та Свободи! Бажаємо мирного неба над українською землею, родинного добробуту і злагоди, незламної віри у щасливе майбутнє України та впевненості у завтрашньому дні. Нехай Господь береже нашу Батьківщину і кожного з нас!

***

21 листопада ми відзначаємо День Гідності та Свободи — свято, встановлене на знак вшанування патріотизму та мужності громадян, які у 2004 та 2013 роках стали на захист демократичних цінностей і європейського вибору нашого народу. Вітаємо зі святом всіх українців. Бажаємо мирного неба над українською землею, добробуту й родинної злагоди у домівках, віри у щасливе майбутнє Української держави.

***

З Днем Гідності та Свободи!

Моя Україна встала з колін,

Вона подолає всі стіни.

І стане країною серед країн,

Відродиться, минуть складні часи. Слава Україні!

***

Нагадаємо, з нагоди дев’ятої річниці початку Революції Гідності у Львові проведуть дві події.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності