• Головна
  • Україна
  • Безробітних українців залучатимуть до «Армії відновлення»: що вони робитимуть та яку оплату отримають

Безробітних українців залучатимуть до «Армії відновлення»: що вони робитимуть та яку оплату отримають

Безробітних українців залучатимуть до «Армії відновлення»: що вони робитимуть та яку оплату отримають

Вони отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в більшості випадків є вищим, ніж допомога з безробіття

Безробітних українців залучатимуть до «Армії відновлення». Впровадження цього механізму в регіонах обговорювали під час наради першої віцепрем’єр-міністерки — міністерки економіки України Юлії Свириденко з головами обласних та Київської міської військових адміністрації.

Про це повідомляє Мінекономіки.

Через війну в країні очікується високий рівень безробіття — близько 30% за підсумками року. Тому уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт.

На сьогодні ми маємо дві армії — одна захищає країну на фронті, інша працює. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до «Армії відновлення» країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн

перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко

Зазначається, що безробітні зможуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру. Це можуть бути роботи, спрямовані як на задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань та сил цивільного захисту, так і на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення. Зокрема, це:

  • облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;
  • ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Організатором робіт має бути військове командування спільно з ОВА самостійно або із залученням органів виконавчої влади. До робіт залучатимуться всі працездатні особи, зокрема зареєстровані безробітні та внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я. З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до КЗпПУ.

У Міністерстві додали, що на сьогодні суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях. Загалом на ці роботи залучено майже 500 людей.

Нагадаємо, президент Зеленський закликав західних партнерів створити «фінансовий Рамштайн» для підтримки України. Він розповів, що бачить чотири компоненти безпеки України: безпека на землі, для чого необхідна стабільна військова підтримка, безпека в небі, що потребує посилення протиповітряної оборони, фінансова безпека — кошти для нагальних потреб та інституційна спроможність — те, як Україна реалізує усі свої програми, у тому числі програму відбудови.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності