Польща змінює правила для біженців з України

Польща змінює правила для біженців з України

Польський уряд готується до нової хвилі біженців з України, тож змінює правила перебування українців на території Польщі

До закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом хочуть внести кілька змін.

Про це пише Yavp.pl.

Вже готовий проєкт змін до закону, який передбачає, що біженці з України повинні будуть обов'язково мати номер PESEL, платити до 60 злотих на день за проживання в пунктах масового розміщення, а крім того, ZUS матиме інформацію про кожен їхній виїзд із Польщі, щоб уникнути нецільової виплати грошових допомог (500+ та інші).

Обов'язковий PESEL

Проєкт змін передбачає, що біженці з України будуть зобов'язані отримати номер PESEL. Наразі його мають вже 1,4 млн українців, які приїхали до Польщі з початком війни.

Відповідно до проєкту, біженці матимуть 30 днів, щоб подати заявку на PESEL.

Полегшення перетину кордону

Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі також пропонують запровадити полегшення перетину кордону біженцями з України. Проєкт передбачає поправку, згідно з якою довідка про тимчасовий захист даватиме право на багаторазовий перетин польського кордону без необхідності отримання візи. Також буде запроваджено правову основу для видачі такої довідки для дитини біженців з України, яка народилася на території Польщі під час тимчасового захисту.

ZUS контролюватиме виїзди біженців з Польщі

Зміни до спецзакону також передбачають важливу зміну, пов’язану з перевіркою права біженців з України на отримання допомоги на дітей: 500+, 300+, сімейний капітал опікунчий, дофінансування перебування дитини в яслах.

Пропонована поправка передбачає, що не тільки прикордонна служба, а й ZUS та інші муніципальні установи отримають доступ до інформації про історію перетину кордону біженцями з України, зокрема дату кожного в’їзду та виїзду з Польщі. За словами МВС, це роблять для того, щоб запобігти випадкам незаконного отримання таких допомог, коли, наприклад, люди вже виїхали з Польщі. 

Оплата за проживання в масових пунктах 

У проєкті змін також прописано, що біженці з України будуть оплачувати проживання в місцях масового розміщення. Передбачають, що особи, які перебувають там понад 120 днів, покриватимуть 50% загальної вартості (не більше 40 злотих на день), а хто перебуває довше 180 днів — 75% витрат (максимум 60 злотих на день). Однак цей обов’язок не поширюватиметься на осіб, які, наприклад, через інвалідність, вік, важку життєву ситуацію, вагітність або необхідність догляду за дітьми не можуть працювати та заробляти гроші.

Нагадаємо, Польща очікує взимку до 800 тисяч біженців з України.

У вересні міністерка соціальної інтеграції Агнешка Щигай повідомила, що з початку повномасштабної війни до Польщі приїхали і залишилися приблизно 1,3 мільйона біженців з України. У той час як до 24 лютого в країні було приблизно 2,5 мільйони українців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності