• Головна
  • Україна
  • Обстріли енергетичної інфраструктури та відставка Ліз Трасс: підсумки тижня

Обстріли енергетичної інфраструктури та відставка Ліз Трасс: підсумки тижня

Обстріли енергетичної інфраструктури та відставка Ліз Трасс: підсумки тижня

Тиждень, що минає, вкотре підтвердив те, що рф зосереджена на війні з українським мирним населенням

Країна-агресор регулярно атакує об’єкти енергетичної інфраструктури України, натомість на полі бою терпить невдачу за невдачею (чого лише варта втеча окупантів і колаборантів із тимчасово окупованих територій Херсонщини). Тим часом неспокійно на території Білорусі, адже там знову накопичуються російські війська та їх зброя. Та сталася цього тижня й неочікувана подія у світовій політиці — британська прем’єр-міністерка Ліз Трасс подала у відставку, а вже наступного тижня Консервативна партія знову обиратиме нового лідера. Про ці та інші важливі події читайте у традиційних підсумках тижня від LVIV.MEDIA.

Атаки рф по енергетичній інфраструктурі України

Протягом тижня росія тероризувала українські міста, атакуючи енергетичну інфраструктуру. Низка областей України постала перед складним випробовуванням — населені пункти залишались без світла, води, підприємства не могли працювати, а українці тепер вчаться економити електроенергію. В першу чергу це стосується бізнесу, тому відповідальні структури вже консультуються з представниками цієї сфери, напрацьовуючи рекомендації, як діяти у сучасних реаліях. Щодо Львівщини, то від 12 жовтня область зменшила використання електроенергії майже на 10%. Але всю глибину проблеми важко оцінювати, адже з кожною новою атакою окупанти завдають ще більшої шкоди енергетичній системі України. Загалом же від 24 лютого російська армія пошкодила 580 котелень і теплових пунктів, 253 з них уже відновлено.

Путін оголосив воєнний стан в окупованих частинах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей

Президент рф владімір путін оголосив воєнний стан на тимчасово окупованих росією територіях України. За словами путіна, «бандерівці намагаються організувати підпілля, засилають диверсійні групи на російські території». Крім того, путін доручив Кабміну і Міноборони рф сприяти так званим губернаторам на тимчасово окупованих територіях. Але все це звучить більш ніж абсурдно, враховуючи те, що воєнний стан діє у всіх областях України з 24 лютого. В тому числі йдеться й про тимчасово окуповані росіянами регіони. Тим часом, росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції й планують здійснити теракт під чужим прапором. За словами президента Зеленського, дамба Каховської ГЕС утримує близько 18 мільйонів кубічних метрів води. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном. Сотні тисяч людей можуть постраждати. Також цей російський теракт може залишити Запорізьку атомну електростанцію без води для охолодження — вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища. Навіть робота каналу, який побудований для постачання води в Крим і про який періодично нібито «печуться» у москві, буде повністю зруйнована. А загалом руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного цього російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою.

Зростання загрози повторного наступу з Білорусі

Зростає загроза повторного наступу з території Білорусі, однак напрямок наступу може бути змінений на захід білорусько-українського кордону. За словами заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова, на території Білорусі тривають заходи з розгортання авіаційних та інших підрозділів військ ЗС рф. Також Білорусь проводить заходи прихованої мобілізації. Окрім цього, із території Білорусі продовжують запускати балістичні ракети та дрони, а на аеродромах РБ стоять літаки МіГ-31, які можуть бути озброєні крилатими ракетами типу «Кинджал». Крім того, У Білорусі заблокували доступ до відеокамер на дорогах. Камери вже відключали у лютому, перед масштабним вторгненням рф до України. Україна на це реагує — зокрема, постійно відслідковує ситуацію і вживає заходів для надійного прикриття кордонів на північному напрямку. Крім того, до Верховної Ради внесли проєкт постанови про визнання Білорусі тимчасово окупованою країною. У свою чергу президент Білорусі олександр лукашенко не вірить у можливість початку третьої світової війни, однак підкреслює, що передбачувати треба все.

Україна розриває дипломатичні відносини з Іраном через їх військову допомогу росіянам

Іран готується відправити росії ще більше безпілотників, ніж надав. Натомість за минулий тиждень ЗСУ ліквідували 10 іранських інструкторів, які навчали російських окупантів користуватися дронами-камікадзе. Крім того, від середини вересня ЗСУ знищили понад 270 іранських дронів-камікадзе Shahed-136, які використовують у війні російські окупанти. Перехід рф на використання іноземних дронів, зокрема іранських «Шахедів», — неординарний для цієї країни випадок. Цьому «посприяла» низька точність російських ракет, а також мала їхня кількість, заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. Ба більше, Іран може поставляти росії балістичні ракети, які суттєво програють російським за технічними характеристиками. Проте в Україні немає засобів протидії іранським балістичним ракетам, які можуть передати рф, але Збройні Сили України працюють над цим. Тим часом, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ініціював розрив дипломатичних стосунків з Іраном. Він вніс відповідну пропозицію на розгляд президенту. А іранського посла і дипломатів вислали з України.

Скасування призову та добровільний військовий облік жінок

Жінки відтепер можуть добровільно ставати на військовий облік. Відповідний закон підписав президент України Володимир Зеленський. У законі сказано, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у затвердженому Міноборони переліку, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їхнім власним бажанням. При цьому вони мають бути придатними до служби за станом здоров’я та віком. В законі також залишилася норма про обов’язковий військовий облік для медичних співробітників. Водночас, Верховна Рада скасувала призов на строкову військову службу під час воєнного стану. Призовні комісії створюватимуть для організації медичного огляду осіб, які перебувають на обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на облік військовозобов'язаних або виключення з обліку. Також їх використовуватимуть для направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

Відбувся перший повністю жіночий обмін полоненими

В Україні відбувся черговий масштабний обмін полоненими. Це перший повністю жіночий обмін — звільнили 108 полонених. З полону звільнили: 37 евакуйованих з «Азовсталі», 11 офіцерів, 85 — рядових та сержантів. Серед звільнених були жінки, яких незаконно ув‘язнили в ОРДЛО. Вони потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення. Люди сиділи від 2019 року у псевдореспубліках за «надто проукраїнську позицію», яка виражалась у перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані «шпигунство» та «тероризм». Тепер всі звільнені будуть проходити медичний огляд, реабілітацію.

Британська прем’єрка Ліз Трасс йде у відставку після 6 тижнів на посаді

Прем’єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс подала у відставку після 45 днів на посаді. Це найкоротший термін перебування на посаді прем’єр-міністра у цій країні. Трасс зазначила, що вона прийшла очолила уряд в період «великої економічної та міжнародної нестабільності», але не впоралась з цією відповідальністю. Також вона повідомила, що залишатиметься прем’єркою, доки не буде обраний наступник. Ознайомитись з претендентами на посаду прем’єр-міністра Сполученого Королівства можна за посиланням. Але одним з головних фаворитів наразі є колишній очільник британського уряду — Борис Джонсон. Він вже повернувся до Великої Британії разом із сім'єю після того, як перервав відпустку в Домініканській Республіці.

Львівщина готується до зими

Наразі на Львівщині є 131 стаціонарний пункт обігріву для населення, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Окрім того, працівники ГУ ДСНС України у Львівській області готові додатково розгорнути ще 25 мобільних пунктів, щоб усі, хто буде потребувати, могли зігрітися. Про адреси розгортання пунктів жителі області зможуть дізнатися від представників територіальних громад. Також Львівська ОВА та всі районні військові адміністрації області затвердили Комплексний план проходження осінньо-зимового періоду 2022/23. У цьому документі передбачили алгоритм дій у разі ушкоджень об’єктів теплоенергетики, водопостачання, водовідведення, електропостачання та газопостачання. Натомість заклади охорони здоров'я та соціальної сфери на Львівщині забезпечуватимуть мобільними котельнями та іншими приладами, необхідними для опалювального сезону. Крім того, на Львівщині із початком холодів, за попередніми підрахунками, очікуватимуть близько 100 тисяч ВПО. Для них вже шукають та готують місця для тимчасового проживання. Водночас у Львові та області почали перевіряти дороги та готувати техніку, яка буде працювати взимку на автошляхах Львівщини.

ПЦУ дозволила святкувати Різдво 25 грудня

Синод ПЦУ дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. До уваги взяли численні запити та врахували дискусію, яка протягом багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві. Тепер усі, хто братиме участь у богослужінні 25 грудня, у цей день звільняються від обмежень посту. Для цього до Київської митрополії потрібно буде надати письмову інформацію про різдвяне богослужіння 25 грудня, а також про кількість його учасників.

McDonald`s відновив роботу у Львові

18 жовтня вперше за 8 місяців у Львові запрацював McDonald`s. Із самого ранку до закладів швидкого харчування вишикувались чималі черги охочих скуштувати відомий фастфуд. Наразі заклади працюють у чотирьох локаціях:

  • просп. Шевченка, 7;
  • просп. Чорновола, 12;
  • просп. Свободи, 35;
  • с. Сокільники, вул. Стрийська, 30​.

LVIV.MEDIA відвідало McDonald`s на проспекті Шевченка, 7, репортаж із місця події можна переглянути за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності