• Головна
  • Україна
  • Тривалих холодів не буде: в Укргідрометцентрі прогнозують, якою буде зима 2022-2023

Тривалих холодів не буде: в Укргідрометцентрі прогнозують, якою буде зима 2022-2023

Pexels

За останні 30 років в Україні середня температура повітря взимку підвищилася на 2–2,5 градуси, а ймовірність тривалих періодів дуже холодної погоди з температурою мінус 25-30 градусів нині є низькою.

Про це йдеться у дописі Українського гідрометцентру у Facebook.

На основі даних попередніх років синоптики прогнозують, що ймовірність тривалих періодів дуже холодної погоди з температурою мінус 25-30 градусів в Україні цієї зими є низькою. Здебільшого траплятимуться короткочасні суттєві похолодання, що триватимуть від 1 до 5 діб, при яких температура вночі становитиме мінус 15-20 градусів. Лише на північному сході України температура, можливо, сягатиме мінус 26 градусів.

Синоптики також додають, що перенесення початку опалювального сезону на пізніші строки та його закінчення раніше є обґрунтованим та підтверджується метеорологічними розрахунками.

Однак метеорологи також наголошують, що сучасний розвиток науки все ж таки ще не дозволяє складати достовірні прогнози погоди на місяць і більше. Орієнтовно спрогнозувати погодні умови можна лише завдяки спостереженням за минулі роки. Саме такий підхід зараз дозволяє метеорологам оцінити, якою буде цьогорічна зима.

Синоптики зауважують, що їхній прогноз базується на результатах аналізу температурних показників в Україні за останні 30 років, які свідчать про таке:

  • температура повітря опускається на рівень, необхідний для початку опалювального сезону — менше ніж 8 градусів тепла, — у третій декаді жовтня у північних регіонах. В інших регіонах України це відбувається на початку листопада та пізніше;
  • середня температура зимового періоду (особливо січня та лютого) підвищилася на 2-2,5 градуси;
  • суттєво скоротилась тривалість зимового періоду з температурою нижче нуля градусів;
  • сума від'ємних температур протягом зимового періоду скоротилась майже у 2 рази;
  • кожної зими фіксується велика кількість температурних рекордів щодо найвищих температур за весь період метеорологічних спостережень;
  • температура повітря перевищує 8 градусів тепла, що необхідно для закінчення опалювального періоду, у першій декаді квітня та раніше.

Нагадаємо, 21 жовтня погоду на Львівщині визначатиме поле підвищеного атмосферного тиску. Вночі та вранці місцями туман видимістю 200-500 м.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності