• Головна
  • Україна
  • Ракетні атаки по українських містах та нова військова допомога від міжнародних партнерів: підсумки тижня

Ракетні атаки по українських містах та нова військова допомога від міжнародних партнерів: підсумки тижня

Ракетні атаки по українських містах та нова військова допомога від міжнародних партнерів: підсумки тижня

Події тижня, що минає, ввійдуть в історію. Росія вкотре вчинила терористичні атаки по мирних українських містах, натомість українці замість страху та паніки, на які розраховував путін та решта російського військового командування, відчули лише лють та жагу помсти. Також ракетні атаки рф спонукали наших союзників змінити свою риторику та активізувати військову допомогу. Але поки Україна оговтується від шалених збитків, які нанесла росія, трапилося й багато інших цікавих та важливих подій. Про них можна дізнатись у традиційних підсумках тижня від LVIV.MEDIA.

Ракетний терор росії проти України

Вранці 10 жовтня рф вчинила терористичну ракетну атаку на мирні українські міста. Внаслідок вибухів по всій Україні в той день загинули 19 людей. Загалом 10 жовтня понад 20 населених пунктів постраждали від ракетних обстрілів росії. Йдеться про Київ, Львів, Рівне, Житомир, Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ, Вінницю, Прилуки, Ніжин, Конотоп, Харків, Кременчук, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Одесу. Було завдано 84 ракетні та авіаційні удари крилатими, балістичними, зенітними керованими ракетами та ударними безпілотними літальними апаратами. 56 повітряних цілей знищено. Путін визнав причетність своєї армії до масованого ракетного удару по Україні 10 жовтня. Російський диктатор виправдав це тим, що нібито «київський режим давно використовує терористичні методи». Він заявив про нібито причетність СБУ до трьох терактів щодо Курської АЕС і спроб підірвати «Турецький потік». Зазначається, що росіяни витратили на масовані обстріли України 10 жовтня близько 400-700 млн доларів. Водночас 11 жовтня росіяни здійснили другу хвилю терористичної атаки проти України. В цей день рф випустила по Україні 28 ракет — із них 20 збито. Крім того, росіяни запустили більше 15-ти безпілотників, переважно іранських, більшість з яких збили.

Ракетні удари по Львівщині

Голова Львівської ОВА Максим Козицький назвав обстріли Львівщини 10-11 жовтня найважчим ударом по одній області для України. У понеділок, 10 жовтня, по Львівщині випустили 15 ракет. З них 7 збила ППО, а 11 жовтня на Львівщині зафіксували 3 влучання, також є збиті ракети. Росія завдала комбінованого удару по Львівщині, тобто били як з літаків ракетами Х-101, так і ракетами «Калібр» з моря. Також удару могли завдавати й з «Іскандерів». Загалом під час атак ворог уразив в області 4 підстанції «Укренерго», «від двох з них нічого не лишилось», вони повністю знищені. Козицький зауважив, що ці підстанції відігравали важливу роль у постачанні електроенергії на Львівщині та в експорті за кордон. Ворог завдав області збитків на сотні мільйонів гривень. На відновлення енергетичної інфраструктури Львівщини піде не менше року. До того часу електроенергію подаватимуть за тимчасовою схемою. Проте ще через день, 13 жовтня, ворог випустив 6 ракет по території Львівської області. Дві з них влучили у військовий об’єкт у Бродівському районі. Це повторне влучання у цей об’єкт. Там знищено військове майно, жертв немає.

Українські міста залишились без світла

Головною цілю російських ракет були об’єкти енергетичної інфраструктури. В 11 областях і місті Києві вони були пошкоджені. Однак роботу більшості із цих об'єктів вдалося відновити ще 10 жовтня, іншу частину запустили наступного дня. Чи не найбільше від цих обстрілів постраждав Львів — місто на певний час поринуло у повну темряву. Власників магазинів та торгових мереж закликали організувати роботу так, щоб мати можливість не зачинятися на час відсутності електропостачання в місті. Крім того, у 8-ми регіонах були проблеми з водопостачанням. Та справжніми титанами у ці кілька днів проявили себе комунальники. Вони блискавично реагували на всі виклики та відновили роботу всіх важливих для українців структур. Крім того, слід зауважити, що Україна з 11 жовтня припинила експорт електроенергії до Європейського Союзу. Але якщо дивитись на ситуацію загалом, то Україні вдалося втримати енергетичну стійкість після масових атак окупантів, бо росіянами не вдалося паралізувати енергетику держави. Проте українців просять споживати електроенергію розсудливо. Зокрема, просять не вмикати енерговитратних приладів не лише ввечері — із 17-ї до 23-ї години, але й зранку — з 8-ї до 11-ї години. Тим часом у Головному управлінні ДСНС України у Львівській області перелічили прилади, які належать до енерговитратних. Додамо, що ознайомитись з порадами, що робити у випадку зникнення газу, світла та води, можна за посиланням.

Україна отримає системи ППО та іншу зброю від міжнародних партнерів

Вже вкотре російські терористичні атаки грають з ними злий жарт. Ось і зараз, замість того, щоб нажахати українців та світову спільноту, вони лише більше розлютили наш народ, який почав ще більше донатити на ЗСУ. Як сказав президент Зеленський, російська армія спеціально нанесла ці удари у годину пік, але Україну це не зупинить і не залякає. В той же час світ також потужно відреагував на ці дії рф. Зокрема, багато країн забезпечать передачу систем ППО. Крім того, Франція передасть додаткові гаубиці Caesar, а США нададуть новий пакет військової допомоги на 725 мільйонів доларів. Також активізувалась Німеччина: ФРН передала Україні 16 танкових мостоукладачів Biber, а німецька система ППО IRIS-T уже працює на південному напрямку. Крім того, німецький канцлер Олаф Шольц заговорив про реформу ЄС, зокрема про його розширення та скасування принципу одностайності у критично важливих питаннях. І навіть Саудівська Аравія, яка тісно спілкується з росією, виділить Україні гуманітарну допомогу в розмірі 400 мільйонів доларів. Проте в той же час між Сполученими Штатами та їхніми європейськими союзниками зростає напруження у відносинах через погіршення економіки України. У США вважають, що Європа недостатньо фінансово допомагає нашій країні. Але це лише перші офіційні коментарі на цю тему, тому вона, ймовірно, розвиватиметься й надалі.

Росія визначила «винного» у підриві Кримського мосту

У рф знайшли «винного» у підриві Кримського мосту. ФСБ росії встановила, що організатором теракту на Кримському мосту є голова військової розвідки України Кирило Буданов. Також ФСБ заявляє, що викрила 12 співучасників підготовки теракту на Кримському мосту, а вісім із них затримали. Крім того, ФСБ росії констатувало, що вибухівку для підриву на Кримському мосту, ймовірно, відправили морем. Якщо виявиться, що «для цього використовувався зерновоз», то у рф погрожують розірвати «зернову угоду». Наразі ж відомо, що росіяни планують завершити ремонт Кримського мосту до липня 2023 року.

В Україні відзначили свято Покрови та День захисників і захисниць України

14 жовтня в Україні відзначили свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисників і захисниць України. В цей день в межах проєкту «Народний ТОП» респонденти, не отримуючи жодних списків чи підказок, називали імена відомих особистостей, котрих вони вважають гідними цього рейтингу. В підсумку, Тарас Шевченко очолив рейтинг проєкту «Народний ТОП» — його вважають найвидатнішим українцем. На другому місці опинився президент Володимир Зеленський, а Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний замкнув першу десятку рейтингу. Крім того, понад 1300 пар закоханих офіційно поєднали свої долі у День захисників та захисниць України. Тоді як у Львівській області пройшла низка різноманітних заходів: вшанування захисників та захисниць, нагородження військових та волонтерів і урочисті церковні служіння. Тож про те, як пройшов цей насичений день на Львівщині, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Загроза з Білорусі

У Білорусь прибули перші ешелони військ рф для так званого «Регіонального угруповання сил». Його створення виправдовують «нарощуванням військового потенціалу НАТО» біля білоруських кордонів. Основу цього угруповання сил складатимуть збройні сили Білорусі, а також окремі військові формування рф. Крім того, у Білорусі оголосили про «контртерористичну операцію» через нібито загрозу з боку сусідніх країн. Тоді як президент Білорусі олександр лукашенко прийняв рішення провести в Білорусі «приховану мобілізацію» для збільшення укомплектованості бойових частин. Водночас у Держприкордонслужбі зазначили, що наразі ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована. Змін поблизу українсько-білоруського кордону не зафіксовано. За обстановкою з російськими військами вглибині цієї країни стежить розвідка та відповідні підрозділи Сил оборони. Додамо, LVIV.MEDIA поспілкувалося з військовим експертом Петром Черником, аби дізнатися про ризики нового етапу ескалації з території Білорусі. Із цим матеріалом можна ознайомитись, перейшовши за посиланням.

Україна готується до опалювального сезону

Опалюваний сезон в більшості регіонів України планують розпочати наприкінці жовтня. За умови, якщо холодна погода зберігатиметься тривалий час раніше кінця жовтня, — старт опалювального сезону, відповідно, перенесуть на раніші терміни. В дев’яти регіонах вже почали підключати до опалення соціальні заклади, передусім — медичні заклади та пологові будинки. Водночас на Львівщині з наближенням холодів влада області планує розгортати мобільні та стаціонарні пункти обігріву. Наразі в області працюють 130 таких пунктів. ОВА забезпечує їх побутовою технікою, інтернетом і надають дизель-генератори. Тим часом, у матеріалі LVIV.MEDIA ви можете дізнатись, що потрібно придбати вже зараз на випадок, якщо ваше помешкання залишиться без опалення.

Ілон Маск продовжує робити резонансні заяви

На початку тижня, що минає, компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX звернулася до Пентагону з проханням надалі фінансувати комплекси супутникового зв’язку Starlink в Україні. Starlink є важливим чинником зв’язку для військових та критичної інфраструктури. У свою чергу в Офісі Президента України зазначили, що знайдуть спосіб вирішення питання супутникового зв’язку Starlink, аби служби продовжили роботу в Україні. Після цього Ілон Маск заявив, що росія намагається «вбити» систему супутникового зв’язку компанії SpaceX Starlink. Але вже наприкінці тижня американський мільярдер таки вирішив, що продовжить фінансувати Starlink для України.

На Львівщині висадили «Ліс єднання» для допомоги ЗСУ

15 жовтня на Львівщині вкотре висадили ліс. У всіх лісгоспах області (а їх аж 40) висадили сосни, дуби, ялівці та інші дерева. Загалом ліси області поповнилися на 200 тисяч саджанців. Мета такої акції — об’єднання українців для перемоги над агресором. Також ліси висадили в пам’ять загиблих на війні Героїв та відкрили стенд, присвячений захисникам. Крім того, таким чином хочуть допомогти ЗСУ та зібрати гроші на автомобіль вартістю 6500 доларів. Паралельно з Львівщиною висадили дерева у 10 областях України. Також до акції долучилися понад 30 країн світу через телеміст. Онлайн висаджували дерева у Польщі, Німеччині, Словаччині та навіть на Балі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності