• Головна
  • Україна
  • Покрова Пресвятої Богородиці: молитви, традиції, листівки та привітання

Покрова Пресвятої Богородиці: молитви, традиції, листівки та привітання

Покрова Пресвятої Богородиці: молитви, традиції, листівки та привітання

14 жовтня християни відзначають одне із найважливіших свят у році — свято Покрови Пресвятої Богородиці

Щороку 14 жовтня віряни відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Для християн — це одне із найважливіших свят у році.

LVIV.MEDIA зібрало всю інформацію про свято Покрови Пресвятої Богородиці. Також підготувало підбірку молитов та листівок зі святом.

Історія свята

За легендою, у цей день військо давніх русів, яке очолював Аскольд, взяло в облогу центр православ'я — Царгород (Константинополь). Вони намагались захопити місто. Мешканці столиці Візантії стали палко молитися до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього вороги не могли побачити цих людей.

Легенда свідчить, що після такого чуда вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

Інша легенда розповідає, що натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Вшанування свята

Свято Покрови Пресвятої Богородиці було впроваджене ще з часів хрещення Русі, однак особливе шанування Покрови Богородиці починається з 12 століття.

В Україні найстарішою церквою, яка присвячена святу Покрова, є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 р. як фортеця.

У часи козаччини Покрова Пресвятої Богородиці була одним із найголовніших свят запорозьких козаків. Вони будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови.

Також свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається днем створення Української повстанської армії (УПА).

Від 14 жовтня 2014 року в Україні у цей день щорічно відзначається День захисників і захисниць України.

Народні традиції

Традиційно у цей день в Україні відбувається церковна служба. У храмі люди у молитвах просили в Богородиці здоров'я, допомоги, підтримки і захисту, а також допомоги у сімейному житті і, звичайно ж, у любові.

Молоді дівчата 14 жовтня на Покрову ходили до церкви. Просили знайти хорошого чоловіка та щасливу сім'ю.

Жінки обов'язково наводили порядки в будинку до Покрови 14 жовтня.

Особливу увагу приділяли розпалюванню печі. Вважалося, що якщо на Покрову топити піч яблунею, то всю зиму в будинку буде тепло. Гілочками яблуні і вишні обкурювали будинок для благополуччя і удачі.

Також на Покрову пекли млинці і обносили ними кути, щоб задобрити домового. Увечері влаштовували застілля і гуляння. У цей день теж потрібно робити дари бідним і сиротам.

Ще цього дня можна було дізнатися, хто народиться у пари. Для цього на ниточку підвішувалися персні, опускали їх у воду, а потім їх тримали над долонею того, кому ворожили. Якщо перстень робив кругові рухи — то чекати дочку, а якщо рухався, як маятник, — то народиться хлопчик. Тому якщо хочете дізнатися свою найближчу долю, можете провести ці обряди, і нехай вони вам принесуть добробут.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна працювати.
  • Не можна займатися прибиранням по дому.
  • Не можна сваритися, сперечатися і лихословити.
  • Не можна скупитися і відмовляти в допомозі.
  • Не можна переїдати і вживати алкоголь.
  • Не можна позичати гроші і просити в борг.
  • Не можна стригти нігті.

Народні прикмети

  1. Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима настане рано і буде холодною.
  2. До Покрови — осінь, після — настає зима.
  3. Звідки на Покрову вітер дує — з того боку і прийдуть перші морози.
  4. На Покрову падає сніг — на Дмитрія (8 листопада) буде сніжно, а ось якщо снігу не буде — то і в день святої Катерини (7 грудня) сніг не випаде.
  5. Яка погода на Покрову — такою і зима буде.
  6. Якщо дуб та береза на Покрову скинуть все листя, то рік буде легкий.

Молитва до Пресвятої Богородиці

Молитва про заміжжя

О, Пресвята Діва Марія, прийми молитву цю від мене, негідної слуги Твоєї, і піднеси її до Престолу Бога Сина Твого, та милостивий Він буде проханням нашим. Вдаюся до Тебе як до заступниці нашої: почуй нас, що моляться тобі, покрий нас покровом твоїм, і випроси у Бога Сина Твого нам всіх благ: подружжю любові та згоду, дітям послуху, скривдженим терпіння, скорботним благодушності, всім же нам дух розуму і благочестя, дух милосердя і лагідності, дух чистоти і правди.

Пресвята Богородиця, почуй смиренну молитву з глибини серця дівочого мого: дай мені чоловіка чесного і благочестивого, щоб ми в любові з ним і в злагоді прославляли тебе і милосердного Бога: Отця і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва про захист

Пом'яни нас у твоїх молитвах, пані Діво Богородице, та не загинемо за множення гріхів наших, покрий нас від усякого зла і лютих напастей; на Тебе бо сподіваємося і твого покриву свято вшановуємо, тебе величаємо.

Молитва за сім’ю і дім до Богородиці

О Преблагословенна Царице Неба і землі. Мати Воплоченого Слова і наша Найсолодша Матір. Я тут, біля Твоїх стіп, з відкритим серцем і любов’ю, благаю: всели в серце мого чоловіка (ім’я) і моїх дітей (імена), моїх онуків (імена) мир, любов і потяг до всього доброго.

Не допусти нікого з моєї сім’ї до розлучення і тяжкого розставання, до невиліковних хвороб, до передчасної і наглої смерті. Наш дім і всіх нас, хто проживає в ньому, захорони від пожежі, від нападу злодіїв, від всяких злих обставин, нечистого і заздрісного ока.

А ми будемо прославляти Твоє святе Ім’я, поширювати правдиву побожність до Твого Непорочного Серця і Непорочного Зачаття завжди, нині і повсякчас, і навіки віків. Амінь.

Привітання з Покровою Пресвятої Богородиці

З святом Покрови Пречистої Пресвятої Богородиці! Бажаю миру, радості в сім'ї та удачі в справах. Нехай Пресвята Діва рятує під своїм покровом вас і ваших близьких. Щастя, божої благодаті та любові вам! Миру і щастя, любові та надії, ніжності та радості, доброти та краси, уваги та турботи, щирості та милосердя, добробуту і чудес. Нехай Божа Мати охороняє сім'ю від бід і злого духа, дарує щастя, допомагає приймати правильні рішення і долати труднощі, наповнює душу світлом, любов'ю і милосердям!

****

Вітаю з святом Покрови Пресвятої Богородиці! Бажаю світлого і доброго шляху по життю, на якому ти будеш зустрічати тільки хороших людей, бажаю чистих і благих помислів душі, якими ти будеш робити своє життя щасливішим і радіснішим. Нехай кожен день приносить благодать і умиротворення, нехай Пресвята Богородиця захистить від лиха і бід.

****

Вітаю зі святом Покрови Пресвятої Богородиці та від душі бажаю миру, щастя, здоров'я, радості, добра і відради. Нехай у твоєму житті трапляються справжні чудеса, нехай ні дня не проходить без надії, любові та славної справи. Нехай чистими та непорочними будуть думки твоєї душі, нехай добрими та благородними будуть твої вчинки, нехай світлим і щасливим буде твій шлях, нехай великий і найщирішої буде любов твого серця.

****

Величезним благодатним щастям

Від Богородиці самої

Прийде сьогодні водночас

День славний – Покрова, святий.

Нехай чудодійний Покров

Вас осяє і заспокоїть,

Подарує щастя і любов,

І життя без смутку влаштує!

****

Богородиці Покров –

Найбільше свято,

Принесе він Вам любов,

Багато благ прекрасних.

Нехай свята благодать

З неба розіллється,

Причини не буде сумувати

І легко живеться!

****

Вас я з Покровою вітаю.

Щастя, здоров'я й любові бажаю.

Нехай Богородиця всіх вас рятує,

Успіх й добро повсякчас дарує!

Вітальні листівки

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності