Для переїзду через війну IT-спеціалісти найчастіше обирають Львівську область

Для переїзду через війну IT-спеціалісти найчастіше обирають Львівську область

46% опитаних ІТ-спеціалістів переїхали в безпечніше місце саме в Україні

З майже 7 тисяч опитаних ІТ-спеціалістів 60% респондентів були змушені покинути свої домівки. 46% ІТ-спеціалістів переїхали в безпечніше місце саме в Україні. Найчастіше для переїзду всередині країни обирали Львівську область.

Загалом найчастіше переїжджали айтівці з Харкова (87% респондентів) і Чернігова (89%), а також з Києва (80%). Помітно рідше із Сум — лише 56% опитаних виїхали з міста після початку війни. Близько половини фахівців залишили Одесу, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя. Значну витримку демонструють айтівці з Дніпра — від початку війни лише 38% з них вирушили в безпечніші місця.

Найчастіше ІТ-спеціалісти переїжджали у Львівську область. Сюди з початком війни перебралися 11% всіх опитаних айтівців, або 23% тих, хто переїхав у межах України. Натомість до Івано-Франківської області мігрували 6% українських ІТ-спеціалістів, а на Закарпаття 9%.

Водночас ще 14% працівників ІТ-галузі відправилися за кордон. Більшість — до Польщі. Сюди прибули 35% тих, хто виїхав за кордон. Наступна за популярністю — Німеччина. Там тимчасово оселилися 10% опитаних.

Серед основних критеріїв вибору місця для переїзду — наявність там друзів і родичів. Цей фактор вказали 50% тих, хто переїхав. Ще 34% головною називали безпеку. Ці фактори були особливо важливі при релокації в межах України та дещо менш важливі при виборі іншої країни. Ті, хто виїхав в інші країни, за можливості теж вирушали до родичів та друзів.

Додамо, опитування проводив DOU — вебсайт з елементами колективного блогу в Україні російською та українською мовами, створений для розповсюдження новин, аналітичних статей та свіжої інформації, пов'язаної з інформаційними технологіями. З 23 по 26 березня вони зібрали 6812 анкет українських ІТ-спеціалістів.

ІТ

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності