Як ІТ-фахівці вчитимуть школярів і чому це важливо

Як ІТ-фахівці вчитимуть школярів і чому це важливо

Розповідаємо про мотив айтішників у такій ініціативі

Вже цього року ІТ-фахівці зможуть навчати школярів програмування. Спочатку це буде стажування під наглядом досвідченого педагога, а згодом - повноцінна можливість працювати викладачем навчального закладу.

"Завдяки такому підходу в українських школах учні навчатимуться у спеціалістів з практикою, що підвищить рівень викладання математики, інформатики та інших STEM-дисциплін", — кажуть у Міністерстві цифрової трансформації.

Такий механізм Мінцифра напрацювала спільно з Міносвіти у межах Дорожньої карти реформування ІТ-освіти в Україні.

Олег Гусак, фахівець-розробник у компанії Binariks, таку ініціативу вважає правильною:

"Я займався менторством та викладав на різних курсах. Мої студенти переважно навчались уже в університетах. Усвідомлюю, що школи — це дещо інший рівень. Освіта у навчальних закладах сільської місцевості часто відстає від потреб сучасності. Тому таку ініціативу я підтримую".

На його думку, якщо вчителі дали учням базу, розповіли про основні структури програмування, то передача досвіду ІТ-працівниками буде значно ефективнішою. Фахівці-практики зможуть не просто поділитися своїм досвідом, а й надихнути учнів, дати їм релевантні знання.

Олег Гусак зауважає, що ІТ-ринок в Україні розвивається, роботи стає все більше , але ростуть і вимоги, тому зараз компанії не наймають всіх підряд. Створювати конкуренцію — це добре. Так підвищується якість кадрів. Проте цю якість потрібно напрацьовувати. Наприклад, посилено готувати спеціалістів ще зі школи.

"Якби це збігалося з моїм розкладом, залюбки вчив би дітей. І головне: дітям треба донести, що вони мають вчитися самі. Без їхнього бажання їх ніхто не навчить", — підсумовує Олег Гусак.

Олег, уже маючи досвід викладання STEM-дисциплін, каже, що ця програма дає переваги і для айтішників.

"Для мене це в першу чергу саморозвиток. Я вчився виступати перед людьми, подолав страх публічних виступів. Також я повторював щось для себе, аби не забувалися знання, які отримав давніше. Усе це дуже добре розвиває soft-skills", — пояснює ІТ-фахівець.

Soft skills — це особисті характеристики, завдяки яким людина може успішно взаємодіяти в команді під час розв’язання будь-яких робочих питань.

Нагадаємо, на YouTube-каналі Lviv.Media Степан Веселовський розповідав про львівський ІТ-Кластер – спільноту ІТ-компаній, влади та освіти, які взяли на себе відповідальність працювати над розвитком галузі та регіону через освіту, промоцію галузі (міста, регіону, компаній) та інфраструктури.

ІТ

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності