• Головна
  • Світ
  • Через війну в Україні Японія послабила обмеження на експорт зброї

Через війну в Україні Японія послабила обмеження на експорт зброї

Японія погодилася передати США ракети до ЗРК Patriot, фото ілюстративне

Японія вперше надасть США ракети до ЗРК Patriot. Таким чином, США поповнять свої запаси цих ракет, оскільки раніше багато з них вони передали Україні

Японія вперше з часів Другої світової війни послабила обмеження на експорт своєї зброї. Так, уряд Японії дозволив експортувати зброю, виготовлену на її території за ліцензією інших країн, до країн, які видали ліцензію на її виробництво, пише в п’ятницю, 22 грудня, The Wall Street Journal.

У рамках цих змін, Японія передасть Сполученим Штатам ракети до ЗРК Patriot, що дозволить збільшити їх світові запаси в той час, як США та інші країни передають Україні такі ракети для відбиття російських повітряних атак. Токіо має намір передати Штатам десятки ракет-перехоплювачів, які використовуються для збиття балістичних ракет та інших повітряних загроз, зі своїх власних запасів, починаючи з першого кварталу 2024 року.

«П’ять батарей Patriot зі США, Німеччини й Нідерландів забезпечують найефективніший рівень захисту України від балістичних ракет, але запаси ракет-перехоплювачів, які можуть коштувати мільйони доларів кожна і на виготовлення яких йдуть роки, розтягуються через постійні атаки Росії», — наголошується в статті WSJ.

Як зазначається в публікації, це рішення є знаковим для Японії, яка десятиліттями тримала заборону на експорт зброї як спадщину свого прагнення залишатися осторонь глобальних конфліктів після Другої світової війни. Однак війна в Україні та занепокоєння Токіо щодо Китаю і Північної Кореї спонукали Японію переосмислити свій внесок у міжнародну безпеку.

У п’ятницю японський уряд заявив, що послабить контроль над оборонним експортом, щоб дозволити відправляти зброю, виготовлену в Японії за ліцензією, до країни, яка видала ліцензію. Японська компанія Mitsubishi Heavy Industries виробляє ракети Patriot за ліцензією американських оборонних підрядників Lockheed Martin і RTX. Водночас Японія все ще забороняє постачання зброї до країн, що беруть участь у конфлікті, а це означає, що вона не може відправляти ракети до Patriot безпосередньо в Україну.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну Японія надавала Києву скромну військову підтримку, включаючи каски і бронежилети. Під час візиту до Хіросіми у травні на саміт «Великої сімки» президент України Володимир Зеленський утримався від закликів до Японії про військову підтримку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності