• Головна
  • Світ
  • Супервулкан, який спав 500 років, може прокинутись: планета зануриться в глобальну зиму

Супервулкан, який спав 500 років, може прокинутись: планета зануриться в глобальну зиму

Супервулкан, який спав 500 років, може прокинутись: планета зануриться в глобальну зиму

Попри те, що востаннє Кампі Флегрей вивергався майже 500 років тому, хвиля недавніх землетрусів змусила вчених занепокоїтися, що нова катастрофа може бути неминучою

Італійський супервулкан, який востаннє вивергався в 1538 році, на межі повторного виверження. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Communications Earth & Environment, кора Кампі Флегрей слабшає і стає більш схильною до розривів, що робить «виверження більш імовірним».

Про це пише видання Mirror

Розташоване поблизу Неаполя на півдні країни, Campi Flegrei (або Палаючі поля, грецькою), є широким регіоном супервулканічних кальдер - великої западини, яка утворюється після виверження та руйнування вулкана. Якщо виверження станеться так само як у 16-му столітті, розплавлена ​​порода та вулканічні гази піднімуться високо в стратосферу та спричинять цунамі заввишки 100 футів. Це також призведе до поширення сірки та токсичного попелу, потенційно занурюючи планету в тривалу глобальну зиму, вбиваючи дику природу та посіви.

Попри те, що вулкан був неактивним протягом такого тривалого періоду часу, нещодавнє збільшення кількості землетрусів у цьому районі - понад 600 лише у квітні - викликало серйозне занепокоєння вчених. Ці занепокоєння поділяють пів мільйона жителів, які живуть поблизу. Діє план евакуації, який передбачав переміщення людей протягом трьох днів власним транспортом або автобусами, потягами та човнами. Рівні ризику, які регулярно переглядаються, визначаються за кольором – зелений, жовтий, оранжевий і червоний.

В Поццуолі, де проживає значна частина цих 500 000 жителів, наразі оголосили жовтий рівень тривоги. Обговорюючи дослідження, проведене експертами Італійського національного інституту геофізики та вулканології (INGV) та Університетського коледжу Лондона (UCL), провідний автор професор Крістофер Кілберн (UCL Earth Sciences) зазначив: «Наше нове дослідження підтверджує, що Кампі Флегрей наближається до виверження».

Після виверження, яке відбулося майже 500 років тому, територія повільно опускалася через висхідну магму, яка штовхала землю над нею, а за останні 70 років Поццуолі піднявся майже на чотири метри. Мауро Антоніо Ді Віто, директор сусідньої обсерваторії Везувію INGV, сказав, що щільне населення цього району становить високий ризик, оскільки буде важко евакуювати людей через вузькі вулиці. Він додав: «Ці райони були урбанізовані без урахування крихкості. Будівлі мають бути краще структуровані, і нам потрібні культурні зміни, щоб справді заохочувати людей до цього».

Проте вчені оптимістично обережні та кажуть, що величезне виверження не обов’язково є неминучим. Щоб це сталося, гази повинні накопичуватися швидше, ніж вони можуть вийти, тоді як магма повинна мати можливість рухатися з великою швидкістю через кору, де утворилася тріщина. Дослідник обсерваторії Стефано Карліно пояснив: «Це однаково для всіх вулканів, які були тихими протягом багатьох поколінь. Кампі Флегрей може перейти до нової рутини м’якого підйому та затихання, як це спостерігається на подібних вулканах у всьому світі, або просто повернутися до відпочинку. Ми поки що не можемо точно сказати, що буде. Важливо бути готовим до всіх наслідків».

Нагадаємо, 21 травня, почалося виверження вулкана Етна, найактивнішого вулкана Європи, який викинув попіл на італійське місто Катанію, найбільше місто на сході Сицилії, і змусив закрити міський аеропорт.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності