• Головна
  • Світ
  • У Польщі власницю кав'ярні звинувачують у привласнені мільйонів злотих, призначених для біженців з України

У Польщі власницю кав'ярні звинувачують у привласнені мільйонів злотих, призначених для біженців з України

У Польщі власницю кав'ярні звинувачують у привласнені мільйонів злотих, призначених для біженців з України

Жінка знаходиться під арештом в тюрмі, двоє інших осіб під наглядом поліціянтів і забороною залишати країну. Розслідування тривають

У Польщі заарештували власницю кав'ярні за підозрою у багатомільйонній афері з благодійними коштами, які призначалися для біженців з України. Вона нібито привласнювала благодійні внески.

Як пише ukrayina.pl за даними "Gazeta Wyborcza", йдеться про 7 мільйонів злотих.

Одна з популярних кав'ярень "Kulturalna" розташована у самому серці Варшави. Її власниця пані Агнешка від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну допомагала біженцям і брала участь у благодійному фонді.

Минулого тижня пані Агнешку, та ще двох осіб заарештували через звинувачення у багатомільйонній афері. Гроші фонду ішли не за своїм прямим призначенням, а у кишені шахраїв, повідомляє wiadomosci.gazeta.pl.

Згодом, цю інформацію підтвердив речник регіональної прокуратури в Щецині Марцін Лоренц. Саме в цьому місті зараз триває розслідування та ведеться аналіз усіх доказів. Звинувачення стосуються пожертвувань, нібито привласнених фондом, заснованим жінкою для допомоги біженцям з України.

Спочатку пані Агнешка забезпечувала українців безкоштовним харчуванням. У її кав'ярні готували близько тисячі порцій різних страв на день. А потім жінка заснувала благодійний фонд, який для харчування біженців з України отримував субсидії.

Агнешці висунули п'ять звинувачень. Субсидії призначалися для харчування біженців з України. Але їх використовували далеко не за цільовим призначенням.

«Власниця кафе має п'ять звинувачень щодо отримання субсидій, шахрайства, діяльності у злочинній групі та два щодо видачі неправдивої документації», - сказав Марцін Лоренц, речник регіональної прокуратури в Щецині.

Кав'ярня "Kulturalna" має свою багаторічну історію. Це місце, де зустріч перетворюється на відпочинок з унікальною архітектурою. Під час слідства, поліціянти допитали співробітників закладу які добре знають власницю, та відгукуються за жінку тільки позитивно. Одна зі співробітниць сказала, що "Агнешка довірилася не тій людині у зв'язку з розрахунками субсидій, які фонд отримував на конкретні цілі".

Обвинувачена була президенткою фонду лише деякий час, коли відчула, що це занадто велика відповідальність пішла з організації. Як зазначають в прокуратурі, дані пільгові субсидії, які мала підозрювана, не були повною мірою спрямовані на те, чому мали служити, тобто на харчування для біженців. Вартість майна, що є предметом звинувачень, становила сім мільйонів злотих. Жінка знаходиться під арештом в тюрмі, двоє інших осіб під наглядом поліціянтів і забороною залишати країну. Розслідування тривають.

Після втручання правоохоронців благодійний фонд припинив свою діяльність. Сьогодні його взагалі немає в реєстрі об'єднань.

"Контроль за його діяльністю у листопаді 2022 року здійснило місто, яке пожертвувало фонду 430 14 злотих. Ніяких відхилень від норми не було продемонстровано. Фонд представив звіт про виконання завдання. З 20 квітня здійснюється фінансовий контроль. Ми зможемо доповісти про його результат, а також про можливі подальші кроки після завершення аудиту", - говорить Якуб Ледучовський, представник міста в інтерв'ю "GW".

У самій кав'ярні  "Kulturalna" запевняють, що справа, яку порушила прокуратура, не стосується їхньої діяльності.

Нагадаємо, на Львівщині судили киянина, який намагався вивезти до Польщі два стародруки під підкладкою валізи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності