• Головна
  • Світ
  • Міністр оборони Польщі розповів деталі падіння ракети поблизу міста Бидгощ

Міністр оборони Польщі розповів деталі падіння ракети поблизу міста Бидгощ

Міністр оборони Польщі розповів деталі падіння ракети поблизу міста Бидгощ

Після 19 грудня пошуки були повністю припинені

Оперативний командир залишив свої інструкторські обов’язки, не повідомивши міністра оборони про падіння ракети. А також не повідомив урядовий центр безпеки та інші служби.

Про це сказав міністр національної оборони Маріуш Блащак, маючи на увазі виявлення залишків ракети поблизу Бидгоща, пише wiadomosci.gazeta.pl

«Ознайомився з результатами перевірки.Встановлено, що 16 грудня в Центр повітряних операцій з України надійшла інформація про наближення до Польщі об’єкта, який може бути ракетою. Налагоджено співпрацю з Україною та США. Процедури співпраці з Альянсом були належним чином запущені. Підвищено бойову готовність. Польські та американські літаки піднялися в повітря. Об'єкт зафіксували польські наземні радіолокаційні станції», - сказав міністр національної оборони Маріуш Блащак під час пресконференція в четвер.

Дії Центру повітряних операцій були правильними. Центр повідомив оперативного командира про невпізнаний об’єкт у повітряному просторі Польщі. Оперативний командир відмовився від своїх інструкторських обов’язків, не повідомивши ні про об’єкт, ні про державний центр безпеки та інші служби, – наголосив глава Міноборони.

Тоді він повідомив, що 16 грудня не було зафіксовано жодного порушення чи перетину повітряного простору Польщі, «що, як з'ясувалося пізніше, не відповідає дійсності».

«Висновки перевірки показали, що командування не вжило достатніх заходів щодо пошуку об’єкта. Вислали лише патруль поліції, а 19 грудня пошуки проводили гелікоптером. Сили територіальної оборони не брали участь у пошуках», - сказав Блащак.

Після 19 грудня пошуки були повністю припинені, - додав він.

Міністр національної оборони спростував повідомлення ЗМІ про те, що він відмовився віддавати наказ про пошук об’єкта та відрядження додаткових солдатів на місце.

«До мене з таким проханням ніколи не зверталися. Оперативний командир зобов'язаний самостійно розпочати такий пошук», наголосив він.

Процедури та механізми реагування в такій ситуації спрацювали належним чином до рівня оперативного командира, який не виконав своїх обов’язків. Будь-які кадрові чи дисциплінарні рішення будуть ухвалюватися після консультації з президентом, сказав Блащак, а потім покинув пресконференція та не відповідав на запитання журналістів.

Нагадаємо, у Замості поблизу Бидгоща наприкінці квітня знайшли ракету, яка, ймовірно, може бути російською. Йдеться про ракету Ch-55. Такі висновки попередньо зробили експерти Технологічного інституту військово-повітряних сил, які проводять експертизу цього об'єкта.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності