• Головна
  • Світ
  • Кіоск з морозивом біля «Воріт смерті»: скандал з табором Аушвіц в Польщі

Кіоск з морозивом біля «Воріт смерті»: скандал з табором Аушвіц в Польщі

Кіоск з морозивом біля «Воріт смерті»: скандал з табором Аушвіц в Польщі

Речник музею Аушвіц Бартош Бартізель в інтерв'ю PAP заявив, що це «приклад не лише естетичного несмаку, а й неповаги до особливого історичного місця поблизу»

Біля головних воріт колишнього табору Аушвіц II-Біркенау встановили кіоск з морозивом. Така ситуація обурила музейників та туристів. Місцева влада перевіряє законність встановлення ятки.

Про це пише ukrayina.pl.

«Ворота смерті» — особливе місце концтабору Аушвіц-Біркенау, де було вбито понад мільйон людей. Саме сюди прибували транспорти з жертвами Голокосту. Колишній німецький нацистський концтабір щороку відвідують тисячі людей, щоб зберегти пам’ять про мільйони жертв і звірства, вчинені під час Другої світової війни. Але нещодавно біля "Воріт смерті" з’явився кіоск з морозивом. Цією справою займається музей Аушвіц-Біркенау, мешканці Освенціма не приховують свого обурення», - пише Еska.pl.

Музей на території колишнього німецького нацистського табору Аушвіц відвідують люди з усього світу. І хтось вирішив на цьому заробити, бо неподалік майданчика, звідки сходили сотні тисяч людей, убитих потім у газових камерах, з’явився кіоск з морозивом.

Речник музею Аушвіц Бартош Бартізель в інтерв'ю PAP заявив, що це «приклад не лише естетичного несмаку, а й неповаги до особливого історичного місця поблизу».

«Після перевірки ми з’ясували, що ця земля не наша, тому дозвіл на таку діяльність у цьому місці, ймовірно, видали інші органи»,  — пояснила Дорота Кучинська з музею Аушвіц-Біркенау.

За інформацією Освенцимського старости, незаконного будівництва на повітовій ділянці не було, оскільки справа стосується приватної ділянки. 

«Між її власником і власником будки укладено договір. Проте ми не знаємо, чи може власник кіоску працювати в цьому місці. Місцевий план просторового розвитку потребує згоди малопольського воєводи. Ми досліджуємо це питання. Тоді ми поінформуємо відповідні органи та спонукаємо їх до дій», – сказав староста Освенцім Анджей Скшипінський.

Табір Аушвіц для ув’язнення поляків німці створили у 1940 році. Аушвіц II-Біркенау був заснований у 1942 році та став місцем знищення євреїв. Німці вбили там щонайменше 1,1 мільйона людей, переважно євреїв. Крім того, з приблизно 140-150 тис. поляків, яких вивезли до цього табору, загинула майже половина. В Аушвіці гинули також роми, радянські військовополонені та люди інших національностей.

У 1947 році на місці колишніх таборів Аушвіц I та Аушвіц II-Біркенау був створений музей, а в 1979 році колишній табір був внесений як єдиний об'єкт такого типу до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Гіди постійно наголошують туристам, які приїжджають відвідати це місце, що на території концтабору не варто їсти, також тут не можна галасувати та поводитися неадекватно. У колишньому таборі також є місця, де слід дотримуватися повної тиші, наприклад, проходячи повз газові камери.

Нагадаємо, у Львові відбулася акція «Дерево памʼяті». 8 травня о 12:00 год відбулося покладання квітів та запалення лампадок, а також здійснення чину екуменічної панахиди біля памʼятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328» (вул. Грабовського, 11).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності