• Головна
  • Світ
  • Генсек ООН закликав покарати винних у загибелі його колег та цивільних у Судані

Генсек ООН закликав покарати винних у загибелі його колег та цивільних у Судані

Генсек ООН закликав покарати винних у загибелі його колег та цивільних у Судані

Станом на 16 квітня щонайменше 56 мирних жителів були вбиті та 595 людей, зокрема комбатанти, були поранені в боях.

Генсек Організацій Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш відреагував на загибель цивільних та трьох співробітників Всесвітньої продовольчої програми ООН у Судані під час сутичок між збройними силами країни та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану.

Про це він написав у Twitter, повідомляє «Громадське».

«Зіткнення, що тривають у Судані, призвели до загибелі та поранень цивільних людей, зокрема трьох наших колег. Винні мають бути негайно притягнуті до відповідальності. Гуманітарні працівники — не ціль», — йдеться у повідомленні.

Видання Al Jazeera повідомило, що станом на 16 квітня щонайменше 56 мирних жителів були вбиті та 595 людей, зокрема комбатанти, були поранені в боях.

У Всесвітній продовольчій програмі (ВПП) повідомили, що троє співробітників організації загинули під час сутичок у Кабкабії, Північний Дарфур. Там же постраждали ще двоє співробітників ВПП.

Виконавча директорка Всесвітньої продовольчої програми Сінді Маккейн заявила, повідомила, що в іншому інциденті один літак Служби гуманітарних авіацій ООН (UNHAS), який перебуває в управлінні ВПП, був значно пошкоджений у міжнародному аеропорту Хартума під час перестрілки 15 квітня.

В організації заявили, що поки не вирішилася ситуація з безпекою, ВПП тимчасово припиняє всі операції в Судані.

Нагадаємо, 15 квітня у столиці Судану Хартумі та прилеглих містах після кількох днів напруги між збройними силами та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF) сталися сутички, ЗМІ заявляють про спробу держперевороту.

RSF казали, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію головнокомандувача армії та міжнародний аеропорт Хартума. Збройні сили це заперечують і кажуть, що авіацією знищили табори RSF.

Напруженість виникла через розбіжності щодо того, як RSF мають бути інтегровані в армію. RSF виникли зі збройних формувань Джанджавід, відомих за конфліктом у Дарфурі. Human Rights Watch звинувачувала RSF у серйозних порушеннях, зокрема тортурах, позасудових убивствах та масових зґвалтуваннях.

У 2019 році, після місяців продемократичних протестів, RSF та армія Судану спільно брали участь у військовому перевороті в країні, за підсумками якого від влади було усунуто Омара Хасана аль-Башира. Той керував Суданом 30 років.

Натомість у Судані створили перехідний уряд. Військові та цивільні чиновники ухвалили угоду про розподіл повноважень між військовими та Суверенною радою. Вона мала керувати країною ще рік до проведення виборів та остаточного переходу до цивільного правління. А втім, між військовими та цивільними групами Судану залишилася напружена ситуація.

У 2021 році відбувся ще один державний переворот. За його підсумками країною почала керувати перехідна суверенна рада, куди входить лідер RSF Мохамед Хамдан Дагало.

У грудні 2022 року армія Судану та RSF підписали підтриману ООН Рамкову угоду, пообіцявши згодом передати владу цивільному уряду. Але питання інтеграції RSF в армію, те, як швидко це має відбутися та за яких умов, спричинило напругу між сторонами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності