• Головна
  • Світ
  • Росія створила план з десятирічної дестабілізації Молдови: як це мало відбуватись

Росія створила план з десятирічної дестабілізації Молдови: як це мало відбуватись

Росія створила план з десятирічної дестабілізації Молдови: як це мало відбуватись

Його назва – «Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова»

У руки журналістів потрапив секретний план, розроблений російською ФСБ, який детально описує варіанти дестабілізації Молдови, включаючи підтримку проросійських груп, використання православної церкви та погрозу припинення постачання природного газу. Документ, схоже, був складений, щоб перешкодити руху Молдови на Захід, який передбачає тісніші відносини з НАТО та заявку на вступ до Європейського Союзу. Зокрема, у ньому неодноразово згадується про важливість запобігання вступу Молдови в НАТО.

Про це пише CNN.

Документ, ймовірно, був написаний у 2021 році Управлінням транскордонного співробітництва ФСБ. Його назва – «Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова». Він визначає 10-річну стратегію залучення Молдови у сферу впливу Росії.

Про що цей документ

План передбачає створення залежності Молдови від імпорту російського газу та розпалювання соціального конфлікту, а також спроби заблокувати зусилля Молдови отримати вплив у проросійському сепаратистському регіоні Придністров’я, де дислоковано близько 1500 російських солдатів.

П’ятисторінковий документ поділено на кілька заголовків із коротко-, середньо- та довгостроковими цілями. Серед найближчих завдань – «підтримка політичних сил Молдови, які виступають за конструктивні відносини з Російською Федерацією», а також «нейтралізація ініціатив Республіки Молдова, спрямованих на ліквідацію російської військової присутності в Придністров’ї».

Натомість середньострокові цілі включають «протидію експансіоністській політиці Румунії в Республіці Молдова» та «протидію співпраці між Республікою Молдова та НАТО».

Щодо дострокових цілей, то серед них є «створення стабільних проросійських груп впливу в політичних та економічних елітах Молдови» й «формування негативного ставлення до НАТО».

Крім того, російські офіційні особи часто наголошували на важливості дружнього до Москви уряду Молдови, а також на важливості Придністровського регіону.

Так, незабаром після російського вторгнення в Україну в лютому минулого року, тодішній командувач Центрального військового округу Росії генерал-майор Рустам Міннекаєв заявив, що однією з цілей так званої «спеціальної військової операції» було встановлення коридору через південь України до Придністровської області.

Реакція Кремля

Відповідаючи на запитання про документ речник Кремля Дмітрій Пєсков сказав, що РФ «нічого не знає про існування такого плану».

«Не виключаю, що це черговий фейк. Росія завжди була і залишається відкритою для побудови добросусідських взаємовигідних відносин, у тому числі з Молдовою. Нам дуже прикро, що нинішнє керівництво Молдови відчуває абсолютно невиправдані і необґрунтовані упередження щодо Москви», - заявив Пєсков.

Проте Росія у відповідь звинуватила Україну в планах вторгнення та захоплення Придністров'я, яке межує з південно-західною Україною. Міністерство оборони Росії минулого у лютому заявило, що українці збирали бронетехніку в кількох прикордонних селах. Але Молдова та Україна заперечили слова Кремля.

Тим часом президент Росії Владімір Путін скасував указ 2012 року, який закріплював суверенітет Молдови, заявивши, що цей крок мав на меті «забезпечити національні інтереси Росії у зв’язку з глибокими змінами, що відбуваються в міжнародних відносинах».

Останніми тижнями влада Молдови заарештувала кількох ймовірних проросійських активістів, а також члена ПВК «Вагнер», який намагався в'їхати в країну. Тоді як у столиці Кишиневі також було кілька акцій протесту, організованих проросійською партією.

Реакція союзників Молдови

Україна та Сполучені Штати попереджали про спроби Росії дестабілізувати уряд Молдови. Минулого тижня Білий дім заявив, що «російські «актори», деякі з яких мають зв’язки з російською розвідкою, прагнуть інсценувати та використовувати протести в Молдові як основу для розпалювання сфабрикованого повстання проти уряду Молдови».

Співробітники західної розвідки також кажуть, що російська стратегія сама по собі не є дивною, але вона, можливо, була прискорена, оскільки уряд Молдови активізує зусилля щодо більш тісної співпраці зі США та європейськими державами.

Внутрішня обстановка у Молдові

Нинішня президентка Молдови Майя Санду змінила близького до Кремля Ігоря Додона наприкінці 2020 року. А вже у наступному році прозахідна партія PAS перемогла на парламентських виборах.

Натомість проросійська партія «Шор» цього року щотижнево організувала демонстрації в столиці Кишиневі, залучаючи кілька тисяч людей до протестів проти високих цін на енергоносії.

Партію очолює Ілан Шор, бізнесмен, пов’язаний з Росією, якого звинувачують у розкраданні мільярдів доларів із молдавських банків у 2014 році. Пізніше його засудили за шахрайство, але він заперечує будь-які правопорушення. Проте Міністерство фінансів США ввело санкції проти Шора, його дружини та партії в жовтні 2022 року, заявивши, що «Шор працював з російськими особами, щоб створити політичний альянс для контролю над парламентом Молдови, який потім підтримає кілька законодавчих актів в інтересах Російської Федерації». Вважається, що Шор зараз знаходиться в Ізраїлі.

Також США пообіцяли бюджетну підтримку уряду Молдови, щоб допомогти йому впоратися з високими цінами на енергоносії. Так, за останній рік тарифи на газ різко зросли внаслідок конфлікту в Україні.

«Небагато суспільств розуміють підступну тактику російської зловмисної діяльності більше, ніж Молдова та Грузія», - сказав під час візиту в Кишинів міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі, додавши, що Британія не буде стояти осторонь, поки Москва відверто підриває демократію, суверенітет й територіальну цілісність Молдови.

Нагадаємо, президентка Молдови Майя Санду підтвердила план Росії по дестабілізації ситуації в країні, який розкрила Україна.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності