• Головна
  • Світ
  • Швейцарія знищить 60 ЗРК Rapier: їх можна було б передати Україні

Швейцарія знищить 60 ЗРК Rapier: їх можна було б передати Україні

Швейцарія знищить 60 ЗРК Rapier: їх можна було б передати Україні

Перша партія ЗРК вже знищена, на черзі ще три

Швейцарія утилізує 60 справних зенітно-ракетних комплексів Rapier, оскільки наприкінці 2022 року країна вивела їх з експлуатації.

Про це повідомляє повідомляє NZZ.

Перша партія ЗРК вже знищена, на черзі ще три.

Ці системи швейцарська армія закупила у 1980-х роках.

У 2007 році федеральний уряд Швейцарії модернізував їх, а армія закупила 2000 сучасних керованих ракет. Усе це утилізують, хоча їх можна було б використовувати проти цілей, що низько летять, наприклад, проти безпілотників.

Утилізація ЗРК Rapier викликає бурхливу реакцію серед політиків.

«Абсурдно, що ми відмовляємося від оборонної зброї», — заявив член Національної ради Швейцарії від «зелених лібералів» Франсуа Пуанте, який підтримує передачу озброєнь Україні.

Видання зазначає, що передача Rapier Україні була б юридично можлива у Швейцарії.

У виданні пояснюють, що Rapier – це система британського виробництва. Саме тому до ракет застосовують зовсім інші правила, ніж до швейцарської зброї. Відповідно до рішення Федеральної ради від 2006 року, іноземні системи, виведені з експлуатації, повинні бути продані до країни-виробника як першочергове завдання, без умов.

Наголошують, що цей особливий режим для списаного іноземного озброєння поширювався на продаж танків Leopard до Німеччини. У 2010 році Швейцарія повернула понад 40 Leopard без будь-яких умов. Це не вважається реекспортом.

Швейцарія не надіслала запиту Британії про можливість повернути їй ЗРК Rapier.

Нагадаємо, 15 лютого, Уряд Швейцарії дозволив розпочати процедуру конфіскації заморожених активів оточення експрезидента України Віктора Януковича на загальну суму понад 130 млн швейцарських франків (понад 0,5 млн).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності