• Головна
  • Світ
  • У США затримали посилку з Росії зі скіфськими мечами: їх передали українському посольству

У США затримали посилку з Росії зі скіфськими мечами: їх передали українському посольству

У США затримали посилку з Росії зі скіфськими мечами: їх передали українському посольству

Російські окупанти цілеспрямовано викрадають та вивозять з України історичні та культурні артефакти, намагаючись позбавити Україну ідентичності

У США митниця затримала посилку з РФ, в якій було 3 скіфських мечі, та сокира які були викрадені з України. Загалом, в США було затримано близько 20 вантажів з території Росії та тимчасово окупованих українських територій, що містили археологічні предмети. Предмети вже офіційно передали Україні.

Про це повідомили на сторінці Посольства України в США у Facebook.

Так, 10 березня у Посольстві України в США за участі Посла України Оксани Маркарової відбулася офіційна церемонія передачі предметів української історичної спадщини, які були затримані при спробі незаконного ввезення на територію Сполучених Штатів з РФ.

Натомість Оксана Маркарова зазначила, що російські окупанти цілеспрямовано викрадають та вивозять з України історичні та культурні артефакти, намагаючись позбавити Україну ідентичності.

Водночас з липня по вересень 2022 року відділом розслідувань Департаменту внутрішньої безпеки США було затримано декілька вантажів з предметами археології, походження яких могло бути з території України. Вказані вантажі надходили до США з території РФ без належного документального супроводження. Усього в США було затримано близько 20 вантажів з території РФ (Краснодарський край) та тимчасово окупованих українських територій, що містили археологічні предмети. 

Відтак відділом розслідувань та експертиз Департаменту було проведено низку експертиз, результати яких вказували на те, що підозри про українське походження археологічних предметів є обґрунтованими. Серед них:

  • мечі-акінаки скіфської культури  VI-V ст. до н.е. (ареал поширення – лісостепова, степова частина України та АР Крим);
  • крем’яна шліфована сокира III тисячолітня до н.е., що, за інформацією Інституту археології України  належить до культури кулястих амфор (ареал поширення Північно-Західна Україна);
  • половецькі шаблі часів давньоруської держави XI-XII сторіччя та багато інших.

Проведені заходи дозволили вирішити питання про репатріацію до України вказаних предметів. Розслідування щодо інших предметів культури та археології триває.

Нагадаємо, російські солдати украли артефакти з майже 40 українських музеїв, а збитки від таких пограбунків та руйнувань об’єктів культури уже обчислюються сотнями мільйонів доларів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності