• Головна
  • Світ
  • Парламент Грузії відхилив законопроєкт про «іноагентів»

Парламент Грузії відхилив законопроєкт про «іноагентів»

Парламент Грузії відхилив законопроєкт про «іноагентів»

Цей законопроєкт викликав масові протести у Тбілісі

Парламент Грузії 10 березня відхилив законопроєкт про «іноземних агентів», який викликав масові протести у Тбілісі.

Про це повідомляє JAMnews

Проти законопроєкта проголосували 35 депутатів, натомість один парламентар його підтримав.

Напередодні керівна партія «Грузинська мрія» оголосила, що винесе законопроєкт на голосування, щоб проголосувати проти нього. Таке рішення ухвалили через те, що процедура відкликання щодо нього не застосовується. Також грузинський парламент закликав Венеційську комісію не розглядати цей документ.

Документ зареєстрували члени руху «Сила народу», які формально оголосили про вихід із керівної партії «Грузинська мрія». Цей проєкт закону члени «Сили народу» назвали «грузинським». Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла, що ветує закон. Проте керівна партія могла це вето подолати.

Також «Сила народу» зареєструвала ще один законопроєкт — «Про реєстрацію іноземних агентів», який назвали «американським». Представники руху стверджували, що внесли його, скопіювавши положення з американського закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA). Такими діями вони нібито хотіли показати, що грузинський варіант менш репресивний.

Обидва варіанти передбачають створення реєстру неурядових організацій та засобів масової інформації, які на понад 20% фінансують з-за кордону.

У Грузії три дні тривали протести під будівлею парламенту у Тбілісі. Учасники мітингу вимагали негайного відкликання законопроєкту про «іноземних агентів».

Між протестувальниками та правоохоронцями 7-го і 8-го березня спалахнули сутички. Мітингувальники прорвали барикаду, силовики застосовували проти демонстрантів перцевий спрей, водомети, світло-шумові гранати та відтісняли демонстрантів від парламенту. Опозиційні політики закликали своїх прихильників долучатися до протестів.

Вдень 9 березня грузинські активісти анонсували продовження протестів, попри заяву влади про відкликання закону про «іноагентів». У найбільшій опозиційній партії Грузії «Єдиний національний рух» опублікували вимоги протестувальників: скасування законопроєкту як юридично, так і політично; звільнення всіх утримуваних борців за євроінтеграцію.

На прилеглій до місця протесту території мобілізовано поліцію. Під час акцій протесту правоохоронці затримали понад 130 людей. У МВС Грузії повідомляли, що всіх затриманих вже відпустили — частина постала перед судом, частину відпустили на волю через закінчення терміну перебування в СІЗО.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності