• Головна
  • Світ
  • США хочуть, щоб Європа протистояла Китаю, але ЄС пручається

США хочуть, щоб Європа протистояла Китаю, але ЄС пручається

США хочуть, щоб Європа протистояла Китаю, але ЄС пручається

Оскільки тиск США на Європу зростає, а розвіддані про Китай стають все більш тривожними, є ознаки того, що американська кампанія може принести плоди

США намагаються переконати Європу об’єднатись, щоб протистояти Китаю. Проте Європа має зараз інші пріоритети. Напередодні зустрічі президента Джо Байдена з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Вашингтоні в п’ятницю, 10 березня, офіційні особи США пропонували Європі як термінові попередження щодо Пекіна, так і зобов’язання згладити торгові суперечки.

Про це пише Politico.

Уряд США ділиться з Європою розвідданими, які свідчать про те, що Китай розглядає можливість озброїти Росію в її війні проти України. Деякі європейські лідери, як-от канцлер Німеччини Олаф Шольц, суворо застерегли Китай від подібних дій, тоді як інші, включаючи фон дер Ляйєн, були більш обережними щодо заяв.

Що стосується зобов’язань, офіційні особи США запевняють європейців, що їхні компанії отримають доступ до деяких податкових пільг і субсидій завдяки знаковому кліматичному законопроєкту США, ухваленого минулого року. Але реакція Європи була в кращому випадку неоднозначною: багато країн не бажають відходити від прибуткового китайського ринку — не в останню чергу Німеччина, яка має міцні торговельні зв’язки. Відтак продемонструвалися тривалі розбіжності між Сполученими Штатами та європейськими країнами щодо того, як впоратися зі зростаючою економічною та військовою могутністю Китаю.

«Європейці вже пережили глибоку економічну травму через відсікання Росії. Вони не можуть собі уявити ізоляцію Китаю», – сказала Хізер Конлі, колишня чиновниця Держдепартаменту, яка курувала європейські та євразійські справи в адміністрації Джорджа Буша.

Але оскільки тиск США на Європу зростає, а розвіддані про Китай стають все більш тривожними, є ознаки того, що американська кампанія може принести плоди. Так, Нідерланди заявили в середу, що блокуватимуть продаж передових чіп-принтерів Китаю.

«Саме тут Сполучені Штати повинні створити альтернативу, де ми працюємо над зміцненням Європи та наших союзників в Азії», — сказала Конлі, яка зараз є президентом Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів.

Вона стверджує, що це означає розробку законодавства щодо технологій, найважливіших корисних копалин і ланцюжків поставок, які б враховували потреби союзників — чого не було зроблено в нещодавньому законодавстві США з його акцентом на американській промисловості.

Європейські чиновники сподіваються досягти прогресу в досягненні угоди щодо доступу ЄС до програми субсидій Made-in-America, створеної Законом про скорочення інфляції. Зараз обидві сторони обговорюють спеціальний виняток, який надасть компаніям ЄС такий самий доступ до стимулів, які США пропонують партнерам із зони вільної торгівлі, таким як Канада та Мексика. Остаточна угода цього тижня не очікується, оскільки будь-які зміни, ймовірно, потребують указу президента, враховуючи, що у Вашингтоні немає бажання знову відкрити ІРА.

В обмін на це ЄС рекламує ідею «клубу» критичної сировини — групи країн-однодумців, які об’єднаються для боротьби з домінуванням Китаю в цій галузі. Зокрема, в Європі не вистачає мінеральної сировини, як-от літію та кобальту — важливих матеріалів, які є компонентами всього, від автомобільних акумуляторів до сонячних панелей. Під час візиту до Канади фон дер Ляєн зосередилася на цій ідеї, припустивши, що Канада може запропонувати Європі вкрай необхідні ресурси.

«Китай виробляє 98% європейських запасів рідкоземельних елементів. Європа повинна позбутися ризику цієї залежності», — сказала вона президентка Єврокомісії.

Водночас не названий представник ЄС підкреслив, що це спільна мета.

«Обидві сторони хочуть зеленого переходу. Обидві сторони хочуть тримати під контролем неринкову економіку», — сказав чиновник.

Натомість офіційні особи США заперечують, що Байден пов’язує більш дружню торговельну політику США з очікуванням дій Європи щодо Китаю.

«ЄС приймає власні рішення. Між США та Європою існує безпрецедентна згода щодо занепокоєнь, які викликає КНР, і ми продовжуємо співпрацювати з ними в цьому питанні», - заявив речник Ради національної безпеки Білого дому.

Водночас високопоставлений чиновник із Державного департаменту підкреслив, що залучення європейців до більш жорсткого підходу до Китаю було в центрі уваги адміністрації Байдена з самого початку. Адміністрація вважає, що зараз європейці набагато ближчі до поглядів США, ніж раніше.

«Це не те, з чим ми зіткнулись два тижні тому. Європейці з нами. Ми працюємо над цим разом саме тому, що зараз у нас є конвергенція, якої раніше не було», - сказав чиновник.

Інший американський чиновник сказав, що адміністрація «не дивиться на це як на трансакційну річ.

«Замість цього ми певним чином покладаємося на наш підхід до війни в Україні: ділимося інформацією, ведемо постійний діалог і попереджаємо про надмірну залежність від будь-якої країни, будь то Росія чи Китай», — заявив він.

Тоді як будь-які кроки, які зробить Європа, все одно можуть не досягти того, чого хоче адміністрація Байдена щодо економічної ізоляції Китаю.

«Вони роблять ставку на те, що Європа дійсно активізується і матеріально сприятиме протистоянню з Китаєм. Проте лідери найбільших європейських економік відкрито кажуть, що вони не зацікавлені у відокремленні й, відповідно, значущих санкціях проти Китаю в разі конфлікту», – сказав Елбрідж Колбі, колишній чиновник Міністерства оборони, який виступав за більш агресивну політику США щодо Китаю.

У січні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС хоче «зменшити ризики», але не «від’єднатися» від Китаю. Проте є ознаки того, що політика ЄС щодо Китаю стає жорсткішою. Так, останніми тижнями чиновники ЄС сигналізували, що блок готовий накласти санкції на Китай, якщо Пекін перетне їх «червону лінію» та надасть зброю Росії.

Нові дані розвідки, які були надіслані офіційним особам США минулого місяця, вказують на те, що Китай розглядає можливість відправки безпілотників, боєприпасів та іншої стрілецької зброї до Москви. У розвідувальних даних також йдеться про те, що Росія відчуває нестачу певної зброї та боєприпасів й дедалі відчайдушніше потребує іноземної допомоги. Останніми місяцями Москва виступила посередником у угодах з Іраном і Північною Кореєю, щоб підтримати свої операції на полі бою. Тож офіційні особи США стурбовані тим, що наступним може стати Пекін.

Американський дипломат сказав, що реакція європейських чиновників була «занепокоєною», оскільки вони сприймають американську розвідку серйозно — особливо після того, як США правильно попередили про повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

За словами високопоставленого американського чиновника, обізнаного з цим питанням, у дипломатичних розмовах зі своїми європейськими колегами офіційні особи США підняли питання про можливість додаткових санкцій проти китайських організацій, які вже вважаються порушниками існуючих санкцій США щодо Росії.

«Якщо Китай вирішить надати смертоносну зброю Росії — головному геополітичному ворогу Європи на континенті — цілком імовірно, що ЄС відповість силою», - сказав Макс Бергманн, колишній чиновник Держдепартаменту, який зараз працює в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

Нагадаємо, у НАТО вбачають ознаки того, що Китай розглядає можливість постачання зброї до Росії. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг нагадав, що Китай є членом Ради Безпеки ООН, і що війна Росії проти України порушує Статут ООН.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності