• Головна
  • Світ
  • Німеччина блокує постачання обладнання для угорських реакторів, які будує «Росатом»

Німеччина блокує постачання обладнання для угорських реакторів, які будує «Росатом»

Натомість Франція вже дала такий дозвіл

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що уряд Німеччини блокує дозвіл компанії Siemens Energy на постачання контрольного обладнання для нових реакторів, які російський «Росатом» будує на угорській АЕС «Пакш».

Про це пише Reuters.

Зазначається, що у Siemens є контракт на поставку обладнання разом із французькою компанією Framatome. Франція вже надала необхідний дозвіл, а Німеччина – ні.

Угорщина ж планує розширити свою АЕС «Пакш», а «Росатом» побудує два реактори ВВЕР потужністю 1,2 гігават на додаток до існуючих чотирьох реакторів. Відкладений проект був переданий «Росатому» у 2014 році без тендеру. Його часто називають ознакою теплих стосунків між прем’єр-міністром Віктором Орбаном і президентом Росії Володимиром Путіним.

Після зустрічі з міністром енергетики Франції в Парижі Сійярто сказав, що в той час, як Франція дотримувалася «прагматичного» підходу до цього питання, уряд Німеччини «продовжує блокувати поставку» компанією Siemens Energy системи контролю за контрактом для заводу в Пакші.

«Це можна кваліфікувати як напад на наш суверенітет, оскільки безпека енергопостачання є питанням суверенітету», — сказав Сійярто.

На своїх щорічних зборах акціонерів минулого тижня компанія Siemens Energy підтвердила, що Федеральне відомство Німеччини з питань економіки та експортного контролю (BAFA) ще не прийняло рішення щодо її заявки на експортну ліцензію для поставок в Угорщину.

Додамо, що атомна енергетика наразі не підпадає під санкції Європейського Союзу.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2022 року Європейська комісія затримала 22 мільярди євро з фондів згуртування ЄС для Угорщини, доки країна не повернеться до демократичних реформ. Зокрема, угорський уряд повинен виконати умови, пов’язані з незалежністю судової системи, академічними свободами та правами ЛГБТ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності