• Головна
  • Світ
  • Землетрус у Туреччині: чому він був таким руйнівним та якими можуть бути його наслідки

Землетрус у Туреччині: чому він був таким руйнівним та якими можуть бути його наслідки

Землетрус у Туреччині: чому він був таким руйнівним та якими можуть бути його наслідки

Майже 23 мільйони людей можуть постраждати від потужного землетрусу, а Туреччина змістилася приблизно на три метри на південний захід

У понеділок, 6 лютого, неподалік кордону із Сирією, на південному сході Туреччини стався надзвичайно сильний землетрус. За даними сейсмологів, магнітуда досягла 7,8 із 10 балів за шкалою магнітної магнітуди. Водночас сейсмічні хвилі зафіксували по всьому світу, вони активно поширилися Європою, аж до Великої Британії.

Про це пише Science Alert.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що загалом майже 23 мільйони людей можуть постраждати від потужного землетрусу. Наразі відомо про понад 5000 загиблих та тисячі поранених.

«Карти показують, що потенційно 23 мільйони людей піддаються впливу, у тому числі близько 5 мільйонів уразливих груп населення, включаючи понад 350 000 людей похилого віку, 1,4 мільйона дітей», — сказав старший спеціаліст ВООЗ з надзвичайних ситуацій Адельхайд Маршанг на засіданні виконавчої ради агентства охорони здоров’я ООН у Женеві.

Причина землетрусу

За словами доцента кафедри наук про Землю Даремського університету Деженні Дженкінс, цей район Туреччини є надзвичайно схильним до землетрусів — він знаходиться на перетині трьох тектонічних плит, що становлять земну кору: Анатолійської, Аравійської та Африканської плит.

Сейсмологам відомо, що Аравійська плита рухається на північ, внаслідок чого Анатолійська плита відтискається на захід. Рух тектонічних плит створює тиск на зони розломів на їх межах, а раптовий викид цього тиску стає причиною землетрусу та струсу землі.

Відтак, сейсмологи припускають, що цей землетрус стався на одному з основних розломів, які є кордоном між Анатолійською та Аравійською плитами. Імовірно, «винуватцями» трагедії називають один із двох розломів — Східно-Анатолійський чи розлом Мертвого моря. Сейсмологи кажуть, що обидва вони є «зсувними», а тому пристосовуються до руху плит, що рухаються повз одна одної.

Крім того, сейсмологи зазначають, що для цього регіону землетрусу не рідкість — вони відбуваються тут щороку. Проте землетрус 6 лютого виявився надзвичайно сильним і руйнівним, оскільки вивільнилося надто багато енергії.

Так, за інформацією Геологічної служби США (USGS), за останні трохи більш як пів сотні років на цій території сталися три землетруси такої сили — понад 6 балів. Сейсмологи зазначають, що землетрус 6 лютого із магнітудою 7,8 виявився значно більшим, ніж ті, що відбувалися раніше в цьому районі — попередній найсильніший стався тут із магнітудою 7,4.

Вчені зазначають, що попри те, що вважається, що енергія виходить з одного місця або епіцентру, насправді вона спричинена рухом вздовж усієї області розлому. Тобто, чим сильніший землетрус, тим сильніше зрештою зміститься область розлому. Зокрема, за словами Дженні Дженкінс, для такого масштабу, як це необхідно було, рух на великій території — 190 кілометрів завдовжки та 25 кілометрів завширшки, а це означає, що поштовхи відчуватимуться на досить великій території.

Якими можуть бути наслідки цього землетрусу

Сейсмологи попереджають, що після великих землетрусів завжди йдуть менші — афтершоки, оскільки земній корі необхідно пристосуватися до змін напруги. Вони можуть тривати від кількох днів до кількох років після початкової події. Зокрема, дослідники зазначають, що лише за перші 12 годин на південному сході Туреччини сталося вже три землетруси магнітудою понад 6. Перший був магнітудою 6,7 і стався всього через 11 хвилин після першого поштовху, а потім були сотні афтершоків з меншою магнітудою. Як правило, афтершоки значно менш сильні, проте вони все ж таки можуть бути не менш руйнівними — такі поштовхи можуть ще більше пошкодити інфраструктуру та ускладнити рятувальні роботи.

Водночас, згідно з початковою оцінкою геологів, Туреччина змістилася приблизно на три метри на південний захід, тоді як Аравійський півострів перемістився на північний схід. Як зазначив президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії Карло Дольоні, такий зсув Євроазіатської плити викликав серію землетрусів по всій її поверхні, особливо на місці стиків з іншими корінними платформами.

Нагадаємо, землетрус у понеділок, 6 лютого, став найпотужнішим у Туреччині з 1939 року і забрав життя майже тисячі людей по всій країні та сусідній Сирії, і це лише попередні дані. Епіцентром землетрусу був Кахраманмараш у Туреччині, загалом постраждали 10 провінцій. Міністр оборони Хулусі Акар заявив, що пошуково-рятувальні продовжують працювати у районах, де вирувала стихія. Детальніше про ситуацію у Туреччині та наслідки природної катастрофи читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності