• Головна
  • Світ
  • Глава РПЦ Кирило працював на КДБ у Швейцарії — ЗМІ

Глава РПЦ Кирило працював на КДБ у Швейцарії — ЗМІ

Глава РПЦ Кирило працював на КДБ у Швейцарії — ЗМІ

На початку 1970-х років нинішній патріарх РПЦ перебував у Женеві під псевдонімом «Михайлов»

У 1970-х роках нинішній патріарх РПЦ Кирило виконував під позивним «Михайлов» завдання служби зовнішньої розвідки КДБ у Женеві.

Про це повідомили швейцарські ЗМІ, пише DW.

Нинішній патріарх Російської православної церкви (РПЦ) Кирило працював у Женеві на колишню радянську службу зовнішньої розвідки КДБ. Про його розвідницьку діяльність у 1970-х роках у Швейцарії повідомили в неділю, 5 лютого, швейцарські видання Le Matin Dimanche та Sonntagszeitung з посиланням на Швейцарський федеральний архів.

Досьє, що було складено Федеральною поліцією в той час і відтоді оприлюднене, підтверджує, що він «належав до КДБ», пишуть журналісти.

На початку 1970-х років нинішній патріарх РПЦ перебував у Женеві під псевдонімом «Михайлов». Там він мав офіційно представляти Московський патріархат у Всесвітній раді церков (ВРЦ). Кажуть, що завдання Кирила полягало, зокрема, у тому, щоб впливати на ВРЦ, що була пронизана агентами впливу КДБ. Метою радянського керівництва в той час, згідно з повідомленнями ЗМІ, було змусити цю релігійну інституцію засуджувати США та їхніх союзників, а також пом'якшити їхню критику щодо відсутності релігійної свободи в СРСР.

За даними двох газет, РПЦ поки відмовляється коментувати ймовірну шпигунську діяльність Кирила в Женеві. Водночас ВРЦ заявила, що не має «жодної інформації» щодо цього питання.

Тим часом племінник Кирила і наступник на посаді в Женеві Михайло Гундяєв заперечив у коментарі Le Matin Dimanche, що його дядько був агентом. Кирило «ніколи не був агентом», попри «суворий контроль» з боку КДБ. На «щирість його прихильності до екуменічної роботи з іншими церквами» «не вплинув» тиск з боку радянських спецслужб, сказав Гундяєв в інтерв'ю газеті.

Тим часом у посольстві РФ у Берні цю інформацію назвали черговим прикладом «русофобії», що поширюється й у Швейцарії, повідомляє видання Tagesanzeiger.

Додамо, що патріарх РПЦ Кирило є палким прихильником російського лідера Володимира Путіна та його політики. Він підтримує повномасштабну війну Росії проти України, а в 2012 році назвав Путіна «дивом», нагадує інформагенція AFP. 

Через підтримку очільником РПЦ агресії РФ проти України він опинився в санкційних списках України та Великої Британії. Накласти обмеження на Кирила мали намір і в ЄС, однак ця спроба провалилася через позицію Угорщини.

Нагадаємо, патріарх Кирило під час виступу на XI Різдвяних Парламентських зустрічах у Держдумі РФ заявив, що бажання зберегти своє життя — чужа для Росії помилкова цінність.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності