• Головна
  • Світ
  • Польща погрожує МОК бойкотом у разі допуску росіян і білорусів до «Олімпіади»

Польща погрожує МОК бойкотом у разі допуску росіян і білорусів до «Олімпіади»

Польща погрожує МОК бойкотом у разі допуску росіян і білорусів до «Олімпіади»

Польща, Латвія, Литва та Естонія звинуватили Міжнародний олімпійський комітет (МОК) у застосуванні необґрунтованих винятків до російських і білоруських спортсменів, дозволяючи їм брати участь у майбутніх Іграх

«Допуск спортсменів з Росії та Білорусі до участі в Олімпійських іграх у Парижі може призвести до масового бойкоту змагань і зробити їх безглуздими», - заявив міністр спорту Польщі Каміль Бортничук.

Про це пише ukrayina.pl, посилаючись на sport.pl.

Польща, Латвія, Литва та Естонія звинуватили Міжнародний олімпійський комітет (МОК) у застосуванні необґрунтованих винятків до російських і білоруських спортсменів, дозволяючи їм брати участь у майбутніх Іграх. У спільній заяві міністри спорту чотирьох країн заявили, що такими діями МОК «використовуватиме спорт для легітимізації влади обох країн і відверне увагу від російської агресії в Україні».

Минулого тижня МОК оголосив багатоетапний план для російських і білоруських спортсменів для участі в літніх Іграх 2024 року в Парижі та зимових Іграх 2026 року в Мілані, стверджуючи, що «жоден спортсмен не повинен бути усунутий від змагань лише через свій паспорт».

У відповідь на це Бортничук заявив про намір бойкотувати таке рішення.

«Я переконаний, що на зустрічі, запланованій на 10 лютого, понад 30, а, можливо, й 40 міністрів спорту, зокрема США, Великобританії, Канади, Австралії та Японії, рішуче протестуватимуть проти ідеї допустити до участі в Іграх спортсменів з Росії та Білорусі, — сказав Бортничук в інтерв’ю Reuters. — Але якщо вийде так, що ми все таки будемо бойкотувати Ігри, то коаліція, до якої ми входитимемо, буде настільки широкою, що проведення Ігор без неї буде просто безглуздим». 

Минулого тижня МОК заявив, що російські та білоруські спортсмени візьмуть участь в Олімпіаді і виступатимуть під нейтральним прапором. Цю ідею схвально оцінили в Управлінні Верховної комісії ООН з прав людини.

Там заявили: «Ми закликаємо МОК прийняти рішення в цьому напрямку та піти далі, гарантуючи, що жодного спортсмена не дискримінують за ознакою його національності».

МОК жорстко критикувала українська тенісистка, бронзова призерка Олімпіади в Токіо Еліна Світоліна. «Ми повинні дотримуватися заборони на участь російських і білоруських спортсменів, посилаючи сильний сигнал усьому світу, що ми єдині в санкціях, запроваджених проти Росії та Білорусі, і що ганебні дії їхніх урядів матимуть наслідки», — сказала Світоліна.

Радник президента України Михайло Подоляк також різко прокоментував рішення МОК.

«Олімпійські ігри сприяють війні, вбивствам і руйнуванню. МОК із задоволенням спостерігає за знищенням України, а потім пропонує платформу для пропаганди геноциду та стимулювання нових вбивств. Звичайно, російські гроші, на які купується олімпійське лицемірство, не пахнуть українською кров'ю. Правда ж, пане Бах?»— звернувся Подоляк до Томаса Баха, президента МОК.

У відповідь МОК засудив «наклепницькі заяви» Подоляка, заявивши, що «вони не можуть служити основою для конструктивної дискусії».

Нагадаємо, 30 січня, на засіданні Комітету молоді та спорту було розглянуто та найближчим часом буде схвалено Верховною Радою України звернення до Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів країн світу та міжнародних спортивних федерацій щодо необхідності продовження повної заборони на участь російських та білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, у тому числі Олімпійських іграх.

Додамо, понад три десятки спортсменів Львівщини увійшли до складу кандидатів для участі в Олімпійських Іграх 2024 року у Парижі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності