• Головна
  • Світ
  • Метеорологія чи шпигунство: між Китаєм та США нова суперечка через повітряну кулю

Метеорологія чи шпигунство: між Китаєм та США нова суперечка через повітряну кулю

Метеорологія чи шпигунство: між Китаєм та США нова суперечка через повітряну кулю

Куля пролетіла над Аляскою та Канадою, перш ніж з'явитися над американським штатом Монтана, де розташовано низку ядерних ракетних об'єктів

Кілька днів тому над США помітили розвідувальну повітряну кулю, яка, на думку Пентагону, належить Китаю. Відтак Держсекретар США Ентоні Блінкен скасував візит до Пекіну, заявивши, що присутність повітряної кулі, яка вела «спостереження», була «безвідповідальним вчинком». Але пізніше США повідомили про другу китайську повітряну кулю, що пролетіла над Латинською Америкою.

Про це повідомляє BBC.

Китай згодом приніс вибачення через повітряну кулю, заявивши, що це був метеорологічний дирижабль, який збився зі шляху. Востаннє його помітили над Міссурі. Натомість очікується, що повітряна куля на вихідних долетить до східного узбережжя США поблизу Кароліни. Штати ж вирішили не збивати висотний дирижабль через небезпеку падіння уламків.

Варто зауважити, що інцидент стався на тлі загострення напруги між США та Китаєм. Так, МЗС Китаю у суботу, 4 лютого, заявило, що Пекін «ніколи не порушував територію та повітряний простір будь-якої суверенної країни».

Також офіційний Китай заявив, що обговорив інцидент з Ентоні Блінкеном, підкресливши, що підтримка зв'язку на всіх рівнях є важливою, «особливо для вирішення деяких несподіваних ситуацій у спокійний і надійний спосіб».

Водночас за словами американських чиновників, куля пролетіла над Аляскою та Канадою, перш ніж з'явитися над американським штатом Монтана, де розташовано низку ядерних ракетних об'єктів. Тож інцидент викликав обурення високопосадовців США. Зокрема, Ентоні Блінкен сказав, що він передав Пекіну, що повітряна куля була «очевидним порушенням суверенітету США та міжнародного права» та «безвідповідальним вчинком».

Візит держсекретаря США до Пекіну був запланований з 5 по 6 лютого. У Китаї Блінкен планував провести переговори з широкого кола питань, включаючи безпеку, Тайвань і Covid-19. Це мала бути перша зустріч США та Китаю на високому рівні за багато років.

Попри те, що повітряна куля, за словами Пентагону, «летіла на висоті, що значно перевищує комерційний повітряний рух» і «не становила військової чи фізичної загрози для людей на землі», її присутність викликала обурення. Лише у п’ятницю, 3 лютого, Пекін визнав повітряну кулю своєю власністю, заявивши, що це був «цивільний дирижабль», який використовувався для метеорологічних досліджень. Мовляв, він відхилився від маршруту через негоду. Проте у той же день Пентагон заявив про другу китайську повітряну кулю-шпигуна - цього разу над Латинською Америкою.

Нагадаємо, США розмістять у Японії модернізований підрозділ Корпусу морської піхоти. Він здатний вести вогонь протикорабельними ракетами з острова Окінава для стримування Китаю.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності