• Головна
  • Світ
  • 27 січня вшановують пам’ять жертв Голокосту: факти про одну з найстрашніших трагедій ХХ століття

27 січня вшановують пам’ять жертв Голокосту: факти про одну з найстрашніших трагедій ХХ століття

27 січня вшановують пам’ять жертв Голокосту: факти про одну з найстрашніших трагедій ХХ століття

27 січня щороку у всьому світі вшановується пам’ять жертв Голокосту — однієї з найбільших трагедій людства. За близько 12 років правління нацистів у Німеччині внаслідок геноциду загинуло більше 6 млн євреїв, ромів та інших представників нацменшин.

За рішенням Генеральної асамблеї ООН, від 2005 року щороку у світі відзначається День пам’яті жертв Голокосту саме 27 січня — у цей день 1945 року солдати 1-го Українського фронту з лав Радянської Армії визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

LVIV.MEDIA підготувало декілька фактів про одне з найстрашніших явищ ХХ століття — Голокост.

Кількість жертв

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

«Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», — йдеться в резолюції ГА ООН.

Походження слова

Слово «голокост» походить через англ. Holocaust і лат. holocaustum від грец. ὁλόκαυστον.

Воно становить форму середнього роду іменника ὁλόκαυστος, утвореного від ὅλος — «цілий», або «цілковитий» та καύστος — «спалений», «спопелений» (в контексті ритуального жертвоприношення).

«Кришталева ніч»

Антиєврейська істерія в Німеччині призвела у 1938 році (в ніч з 9 на 10 листопада) до масових погромів, що ввійшли в історію як «Кришталева ніч» (через друзки скла, якими були всипані вулиці німецьких міст).

В період з 7 до 13 листопада 1938 року було вбито або доведено до самогубства близько 400 людей.

Було зруйновано понад 1400 синагог, молитовних кімнат, інших місць для відправлення служби, а також тисячі крамниць, помешкань, єврейських кладовищ.

Станом на 10 листопада близько 30 тисяч євреїв були поміщені до концентраційних таборів, з них сотні були вбиті або загинули через нестерпні умови.

Привід

Приводом до початку єврейських погромів стало вбивство в Парижі 17-річним польським євреєм Гершелем Грюншпаном 7 листопада 1938 радника німецького посольства Ернста фон Рата.

У відповідь на цей акт, за підтримки нацистської влади, в ніч з 9 на 10 листопада в десятках міст Німеччини (включаючи територію Австрії та Судетської області) був організований єврейський погром.

Ключові винуватці

Наказ про загальний єврейський погром був відданий особисто Гітлером, при організаційній участі Геббельса, Гейдріха та Гіммлера. Є думка, що Геббельс та Гіммлер організували цей погром без відома Гітлера, і він, дізнавшись про це, був незадоволений.

Проте імперський керівник преси Отто Дітріх спростовує цю версію, стверджуючи, що саме Гітлер був ініціатором «кришталевої ночі».

Нагадаємо, LVIV.MEDIA розповідало про день 27 січня детальніше.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності