США готові допомогти Україні атакувати Крим

Адміністрація президента США. Фото з відкритих джерел

Крим є головним центром бойових планів України

Адміністрація Байдена розглядає варіант допомоги Україні, щоб завдати удару по анексованому Росією у 2014 році українському півострову.

Про це пише видання The New York Times з посиланням на анонімні джерела в Адміністрації президента США.

Протягом багатьох років Америка наполягала на тому, що Крим все ще є частиною України. Після кількох місяців обговорень з українськими офіційними особами Адміністрація Байдена нарешті починає визнавати, що Києву може знадобитися допомога, щоб завдати удару по російському святилищу.

Крим є домом для десятків тисяч російських військ і численних російських військових баз. Україна вже давно наполягає на тому, що Крим є головним центром їх бойових планів. Продовження військового тиску на російські бази є основною частиною їхньої стратегії у звільнені півострова.

Продемонструвавши здатність завдавати ударів по Криму, Україна покаже, що російський контроль на наших територіях не встановлений. Адміністрація Байдена вважає, що удари по тилових лініях Росії, які виходять з Криму, можуть серйозно зашкодити здатності Москви просуватися далі. Окрім цього, тиск на російські військові бази посилить позицію Києва на будь-яких майбутніх переговорах.

За словами американського чиновника, можливість розміщувати військову техніку в Криму була основною причиною того, чому російські сили намагалися захопити південь України минулого року.

Офіційні особи США обговорюють зі своїми українськими колегами використання американської зброї — від ракетних систем HIMARS до бойових машин Bradley, щоб знищити контроль Путіна над наземним мостом, який є важливим шляхом постачання зброї. Цей міст з’єднує Крим із Росією через окуповані території Мелітополя і Маріуполя.

Цього тижня верховне командування США та України проведуть у Німеччині зустріч високого рівня, щоб визначити планування майбутнього наступу. За словами американських посадовців, вони мають на меті узгодити військові плани України з тими видами зброї та постачанням, які надають союзники НАТО.

Однак сам президент Байден поки не готовий надати Україні ракетні комплекси великої дальності, які Києву знадобляться для атаки на російські об’єкти в Криму. Військові та адміністративні чиновники приватно поставили під сумнів користь зосередження нападів України на Криму, стверджуючи, що українські військові наразі мають кращі цілі деінде на полі бою.

Крім того, за словами експертів США, побоювання, що Кремль дасть відповідь із застосуванням тактичної ядерної зброї, остаточно згасли.

Додамо, стало відомо, як налагоджування відносин між Україною та Вашингтоном змінить ситуацію на полі бою з Росією.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності