• Головна
  • Світ
  • Китайська загроза наростає: як США та Японія протидіятимуть загарбницьким планам Пекіна

Китайська загроза наростає: як США та Японія протидіятимуть загарбницьким планам Пекіна

Китайська загроза наростає: як США та Японія протидіятимуть загарбницьким планам Пекіна

Між Японією та Китаєм зростає напруження через спірний ланцюг островів, які Японія називає Сенкаку, а Пекін — Дяоюйтай

США розмістять у Японії модернізований підрозділ Корпусу морської піхоти. Він здатний вести вогонь протикорабельними ракетами з острова Окінава для стримування Китаю.

Про це пише Politico.

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що оновлений підрозділ називатиметься 12-им прибережним полком морської піхоти. Він буде оснащений передовими засобами розвідки.

«Ці дії посилять стримування в регіоні та дозволять нам ефективніше захищати Японію та її народ у дедалі складнішому середовищі», — сказав Остін, назвавши підрозділ «більш універсальним, мобільним і стійким».

Цей крок надсилає потужний сигнал Китаю про те, що США можуть захистити Японію, а новий підрозділ зможе швидко реагувати на непередбачені ситуації, наголосили представники Пентагону під час спільної пресконференції в Державному департаменті з держсекретарем Ентоні Блінкеном та їх японськими колегами за кілька днів до зустрічі президента Джо Байдена з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою в Білому домі.

Зазначається, що прибережний полк морської піхоти — це підрозділ, призначений для операцій у прибережних водах, який оснащений ударними ракетами ВМС, встановленими на безпілотних варіантах спільних легких тактичних машин. Підрозділи налічують від 1 800 до 2 000 військовослужбовців.

Хоча загальна кількість американських військ в Японії не зміниться, Остін сказав, що США вважають, що новий підрозділ, який замінить 12-ий артилерійський полк, буде «більш смертоносним, спритним і дієвішим». За його словами, всі зміни планується завершити до 2025 року. Це також важливо для стримування Китаю від можливого вторгнення на Тайвань.

«Те, що ми спостерігаємо від Китаю в останні роки, — це спроби підірвати давнє статус-кво, яке десятиліттями підтримувало мир і стабільність», — сказав Блінкен.

Це було приховане повідомлення на посилення військового залякування Тайваню з боку Китаю, яке останніми тижнями проявлялось через вторгнення рекордної кількості бомбардувальників, здатних нести ядерну зброю, в ідентифікаційну зону протиповітряної оборони самоврядного острова. Ці кроки свідчать про зусилля Пекіна «встановити новий порядок» на користь китайської військової сили в Тайванській протоці, сказав Ллойд Остін, додавши, що він сумнівається, що «вторгнення є неминучим».

У Японії наразі перебувають 18 тисяч американських морпіхів, переважно на Окінаві. Загалом США мають у країні приблизно 54 тисячі військових. Розгортання нових сил відображає, за словами Блінкена, взаємне визнання того, що Китай «є найбільшим спільним стратегічним викликом, з яким стикаємося ми, наші союзники та партнери».

Водночас міністр оборони Японії Ясукадзу Хамада описав Китай як «безпрецедентний і найбільший стратегічний виклик» для американо-японського альянсу. Хамада також висловив занепокоєння з приводу «розширеного військового співробітництва» між Пекіном і Москвою, маючи на увазі китайсько-російські військово-морські навчання з бойовою стрільбою в Східнокитайському морі, що відбулися минулого місяця.

Крім того, кілька тижнів тому Токіо відзвітував про найбільше нарощування військової потужності з часів Другої світової війни, виділивши понад 2 мільярди доларів на оборону, включно з сотнями крилатих ракет великої дальності «Томагавк».

Остін та Хамада посилалися на зростаючу військову напруженість між Японією та Китаєм через спірний ланцюг островів, які Японія називає Сенкаку, а Пекін — Дяоюйтай. Китай підживлює ці суперечки, вторгаючись кораблями на територію Японії.

«Японія та США продовжуватимуть об’єднуватися у висуненні заперечень щодо спроб Китаю змінити статус-кво у Східнокитайському морі», — наголосив Хамада.

Натомість Блінкен сказав, що дві країни зміцнять співпрацю в космосі та кіберпросторі, зокрема підтвердивши, що атаки в космосі можуть викликати дію статті V Договору про безпеку між США та Японією, яка передбачає, що США захищатимуть Японію від нападу.

Нагадаємо, у Міноборони США не бачать ознак того, що Білорусь готується вступити у війну проти України, попри участь у спільних з РФ навчаннях.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності