• Головна
  • Світ
  • Ціни на газ та електроенергію у Європі падають: чому ціни в платіжках не змінюються та які є ризики

Ціни на газ та електроенергію у Європі падають: чому ціни в платіжках не змінюються та які є ризики

Ціни на газ та електроенергію у Європі падають: чому ціни в платіжках не змінюються та які є ризики

Ціни на природний газ нижчі, ніж вони були, коли Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, але святкувати ще зарано

На початку січня температура повітря підвищується, а ціна на газ падає — це хороша новина для Європи й погана для президента Росії Володимира Путіна. Однак ці падіння цін ще не скоро відобразяться на платіжках споживачів і підприємств за електроенергію.

Про це пише Politico.

Попри те, що енергетична криза в Європі ще далека від завершення, 2023 рік навряд чи міг би початися краще для політиків, які хвилюються про те, як зберегти світло цієї зими та після неї. Надзвичайно м’яка погода — включно з температурним рекордом на Новий рік одразу ​​у кількох країнах — ще більше пом’якшила скорочення попиту на газ, сприяючи падінню оптових цін, які зараз впали до рівнів, яких не було з часів повномасштабного вторгнення Росії в Україну більше ніж 10 місяців тому.

Аномальна спека у поєднанні з попереднім різким скороченням попиту на газ у Німеччині та інших європейських країнах призвела до того, що 3 січня на головній європейській біржі — нідерландській TTF — ціни на газ на місяць вперед торгувалися на рівні 70,80 євро за мегават-годину. Але це все ще дуже дорогий газ — приблизно в п’ять разів дорожчий, ніж у 2019 році, коли європейські ціни на газ почали підвищуватись. І що важливо з точки зору глобальної конкурентоспроможності європейської промисловості, ціна на природний газ все ще значно вища, ніж у США. Втім це приблизно половина ціни, яка спостерігалася ще в жовтні, і майже в п’ять разів нижча за рекордний пік у серпні минулого року.

Вплив на споживача

Зниження оптової ціни на газ не відразу призведе до зниження рахунків за комунальні послуги для підприємств і побутових споживачів у Європі, які зараз намагаються впоратися з високими цінами, незважаючи на підтримку низки державних схем субсидій. Крейг Лоурі, головний консультант британської енергетичної дослідницької компанії Cornwall Insight, каже, що падіння оптових цін не призведе до відповідного падіння рахунків людей. Енергетичні компанії, які постачають газ побутовим і юридичним споживачам, завчасно закуповують газ на оптовому ринку.

«Потрібно бути обережним щодо того, що ми бачимо на ринку, враховуючи, як швидко ціни раніше зростали за такий короткий проміжок часу. Так, ми бачили, як вони впали, і на цей момент потенційно є підстави для оптимізму. Однак це дуже довгий і дуже складний шлях для енергетичного ринку — і, на жаль, для рахунків клієнтів — на найближчі місяці та роки», — зазначив Лоурі.

Але немає сумніву, що на оптових ринках спостерігається «значне послаблення» — частково через аномально теплу погоду цієї зими, за словами Георга Захмана, старшого наукового співробітника аналітичного центру Bruegel. Крім того, нові потужності для імпорту морського скрапленого природного газу (СПГ) також допомагають знизити ціни. Так, нові термінали, включно з Нідерландами та Німеччиною, матимуть загальну річну потужність майже 40 мільярдів кубометрів до кінця 2023 року — трохи менше 10% того, що ЄС споживав у 2021 році. Тим часом значно сильніше скорочення попиту в ЄС, який впав на 20% з серпня по листопад, також допомогло заспокоїти ринки, сказав Захманн.

Європа заповнила сховища газом

Рівні сховищ газу вищі за історичні показники та навіть продовжують дещо зростають: запаси в ЄС заповнені в середньому на 83,5%, порівняно з 54% в цей час минулого року, а запаси в Німеччині, Польщі, Хорватії, Данії та Іспанії заповнені на понад 90%, згідно з даними Gas Infrastructure Europe.

Том Марзек-Мансер, керівник аналітики газу в Незалежній службі розвідки товарів, сказав, що було «незвично» бачити зростання чистого рівня зберігання в ЄС у січні.

«Справжнє занепокоєння для ринку полягало не лише в тому, щоб пережити цю зиму, а в тому, як ми поповнимо запаси та підготуємося до зими, починаючи з жовтня 2023 року. Що якщо ми будемо надмірно покладатися на зберігання цієї зими, поповнення наступного року може бути особливо складним», — пояснив Марзек-Мансер.

Він додав, що, ймовірно, до кінця зими ЄС буде з наполовину заповненими сховищами, але це вимагатиме збереження м’якої погоди, постійного імпорту СПГ і продовження зусиль споживачів щодо збереження газу. Це було б «дуже хорошим результатом», щоб зменшити тиск на європейські країни в так званий сезон закачування газу, коли сховища потрібно заповнювати навесні та влітку.

«Газпром» страждає, але чи є це перемогою для Заходу

Минулого року ЄС імпортував 134,8 млрд кубометрів СПГ проти 81 млрд кубометрів у 2021 році, написав у Twitter Мігель Гіл Тертре, головний економіст Генерального директорату ЄС з енергетики. Він уточнив, що це допомогло «не помітити» різке скорочення російського трубопровідного газу, який раніше забезпечував 40% потреб ЄС, а зараз впав до менш ніж 10%.

Падіння цін і скорочення продажів є поганою новиною для російського газового монополіста «Газпрому». Генеральний директор компанії Олексій Міллер заявив цього тижня, що видобуток «Газпрому» впав приблизно на 1/5 у 2022 році, порівняно з 2021 роком, а експорт впав на 45,5%.

Але ще занадто рано святкувати: весняно-літня боротьба за дефіцитні глобальні запаси СПГ все ще ймовірна, а це може знову підвищити ціни. Крім того, попит на газ у Китаї, який був зайнятий політикою нульового поширення COVID-19, може різко зрости, коли країна відкриється та перезапустить свою економіку, потенційно посиливши ринок. Однак значне зростання випадків COVID-19 за останні тижні поставило під сумнів економічну траєкторію Китаю цього року.

Натомість канцлер Німеччини Олаф Шольц, схоже, зрозумів це, закликаючи громадян долучитись до енергоощадження — завдання, яке, за його словами, «залишатиметься важливим у найближчі місяці».

Нагадаємо, Європейська комісія прийняла робочу програму на 2023 рік та визначила основні пріоритети розвитку. Одним із факторів до змін слугувало повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності