• Головна
  • Світ
  • Вибух «подарунка з України» у поліції Варшави: подробиці

Вибух «подарунка з України» у поліції Варшави: подробиці

Вибух «подарунка з України» у поліції Варшави: подробиці

Постраждали двоє людей

Після вибуху «подарунка з України» у варшавській будівлі Головного управління поліції експерт звинуватив Міністерство внутрішніх справ та адміністрації у тому, що воно хоче ввести громадськість в оману.

«Те, що вони говорять — дурниці!», заявив екскерівник АТО Єжи Дзєвульський.

Про це пише ukrayina.pl.

Нагадаємо, у середу в будівлі Головного управління поліції вибухнув один із «подарунків», який командир польської поліції отримав під час робочого візиту в Україну 11-12 грудня. Постраждали двоє людей. Зокрема, головний комендант польської поліції Ярослав Шимчик. Про це повідомило польське МВС.

Втім джерела, близькі до справи, швидко почали підтверджувати журналістам чутки про те, що вибух стався з гранатомета, який випадково вистрілив у будівлі. Це підтвердив і екскерівник АТО Єжи Дзєвульський, пише wyborcza.pl.

Він каже, що отримав підтвердження зі своїх джерел. Це дійсно був гранатомет, модель Palladium-D польського виробництва, яку глава поліції Шимчик мав отримати як сувенір від українських колег.

Зброя використовується поліцією, зокрема для підриву важких сталевих дверей. Коли ЗМІ повідомляють, що це був протитанковий гранатомет, колишній міліціонер сміється: «Ви бачили, якими джавелінами користуються українці? Якби така зброя вистрелила, то всі в зоні ураження були б мокрими плямами».

За словами Дзєвульського, кімната, «прилегла до кабінету коменданта», є кімнатою відпочинку, куди начальник поліції запросив одного з керівників АТО. Саме там Шимчик міг похвалитися своїм подарунком.

«Я неодноразово був у цьому офісі, знаю, як він виглядає. Про це мовчали, щоб не визнати, що комендант польської поліції порушив усі процедури. Неможливо, щоб гранатомет стріляв сам, його треба було комусь заряджати, бо це однозарядна зброя. Магазина, як у пістолета, немає», стверджує він.

Крім того, Palladium-D оснащений двопозиційним запобіжником, тому важко уявити, що вибух стався не з вини людини.

Дзєвульський вважає, що скоріш за все процедури були порушені лише в комендатурі у Варшаві, оскільки, на його думку, неможливо, щоб подарована зброя була заряджена. Особливо, коли снаряд вкидається безпосередньо перед пострілом, як у випадку з гранатометами.

Для колишнього АТО-вця найімовірніший сценарій такий: генерал Шимчик хотів похизуватися подарунком другу. Хтось організував один раунд, щоб зарядити і подивитися, як усе працює. Тоді куля вистрілила, пробивши підлогу. Це пояснює другу жертву державного службовця.

«У перших повідомленнях речник Маріуш Чарка повідомив, що обвалилася стеля. Це було б правильно, тому що ця зброя використовується для прориву перешкод», каже Дзєвульський.

Нагадаємо, у будівлі польського Головного управління поліції вибухнув «подарунок з України». В результаті вибуху госпіталізували головного коменданта поліції Польщі генерала Ярослава Шимчика.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності