• Головна
  • Світ
  • Скільки людей у світі вірять у відьомство: дослідження

Скільки людей у світі вірять у відьомство: дослідження

Скільки людей у світі вірять у відьомство: дослідження
Фото: pexels

Відьомство широко поширене у всьому світі, всупереч зростанню освіченості населення

Американський дослідник підрахував, що понад мільярд людей у всьому світі продовжують і зараз вірити у відьомство. Такі люди зустрічаються у тих країнах, де у людей гірше фінансове становище та де народ не довіряє уряду й правосуддю.

Дослідження, основане на опитуванні понад 140 тисяч людей, описане в журналі PLOS ONE.

Як рахували людей з магічним мисленням?

Відьомство широко поширене у всьому світі, всупереч зростанню освіченості населення.

Нова робота економіста Бориса Гершмана (Boris Gershman) з Американського університету дає змогу поглянути на явище з огляду на сучасне людство вцілому.

Вчений зібрав відповіді на опитування про релігійні уявлення та вірування від представників половини дорослої людської популяції.

Усього на запитання типу «Чи вірите ви у "погане око"?» або «Чи вірите у можливість зурочення або прокляття?» відповіли понад 140 000 учасників із 95 країн світу. 43% опитаних відповіли на такі запитання ствердно, що в перерахунку на всю дорослу популяцію людей свідчить про мільярд людей, які вірять у відьомство лише у цих 95 країнах світу.

Хто ці люди, які вірять у магію?

Однак віра у відьомство сильно варіює серед населення. Якщо у Швеції лише 9% учасників повідомили, що вірять у той чи інший вид магії, то у Тунісі таких було 90%.

Віра в чаклунство спостерігалася у представників усіх соціально-економічних категорій, але трохи менш схильними до неї були більш освічені та фінансово забезпечені люди, а також ті, що живуть у малих родинах (до трьох осіб). Віра у відьомство була пов'язана з релігійністю та вірою в бога (чи богів), але суттєво не залежала від приналежності до якоїсь конкретної релігії.

На національному рівні більш схильні до віри в магію країни, де люди менше довіряють поліції, системі правосуддя та уряду, а також дотримуються конформістських поглядів, віддаючи перевагу традиціям замість креативності й новаторству. Такі якості, як схильність допомагати іншим, кооперація та дружелюбність, пов'язані з нижчою ймовірністю віри в магію. Водночас серед людей, які вірять у відьомство, було більше тих, що відчували тривогу, сум, злість, втрату контролю над життям та низько оцінювали свої можливості.

Зважаючи на негативні наслідки вірувань у відьом, автор вважає за потрібне боротися зі шкідливим поглядом на світ. На його думку, варто врахувати результати дослідження й зосередитися на відновленні довіри людей до уряду, який ефективно працює і зможе їх захистити, чим зробить віру у відьомство неактуальною.

Нагадаємо, понад десять років найпалкіші шанувальники Гаррі Поттера збиралися на Прісноводному Заході, щоб віддати шану маленькому ельфу-домовику Доббі — вірному другу чарівника зі шрамом-блискавкою. Фанати саги несуть туди купу шкарпеток — предмет одягу, який допоміг Доббі звільнитися від рабства. Але за ці 12 років шанувальники фактично спричинили екологічну небезпеку на місці зйомок. За словами дослідників, зростаюча колекція сувенірів і розмальованої гальки викликає занепокоєння.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності