• Головна
  • Світ
  • Чемпіонат світу-2022: росіяни поширюють фейкове відео з українцями, які нібито намалювали нацистську символіку у Катарі

Чемпіонат світу-2022: росіяни поширюють фейкове відео з українцями, які нібито намалювали нацистську символіку у Катарі

Ніякі світові ЗМІ, крім російських, не повідомляли про інцидент з українцями

На тлі Чемпіонату світу з футболу, який проходить в Катарі, в інтернеті з'явилося фейкове відео про нібито затриманих за поширення нацистської символіки українців. Творці відеоролика спробували видати його за продукцію арабського телеканалу Al Jazeera.

Про це пише DW.

Відео, опубліковане у Telegram-каналі російського пропагандиста володимира соловйова, зібрало близько 300 тисяч переглядів. У ньому стверджується, що в Катарі нібито затримали трьох п'яних українських уболівальників, які розповсюджували нацистську символіку, намалювали на плакаті з талісманом Чемпіонату світу гітлерівські вуса й написали нацистське привітання. Крім того, вони нібито розмалювали ще десять плакатів неподалік від стадіону «Ель-Байт» у Досі та були взяті під варту.

За стилем і оформленням ролик дуже схожий на відео, які публікує в соцмережах Al Jazeera, але на сайтах телеканалу його немає. Крім того, ніякі ЗМІ не повідомляли про інцидент з українцями. Сам телеканал підтвердив, що не має до відео ніякого відношення: воно сфальсифіковане.

Водночас нібито затриманих українців у ролику не показують, у нього лише вмонтована архівна фотографія з українськими вболівальниками: продемонстроване фото вже публікувалося одним з українських новинних порталів на початку лютого в матеріалі про чемпіонат Європи з міні-футболу. Автори ролика також не повідомляють, як українці опинилися на ЧС у Катарі, з огляду на заборону на виїзд чоловіків за кордон під час війни, а також на те, що збірна України не пройшла кваліфікацію для участі у фінальному етапі.

Зазначається, що частину кадрів фейкового ролика взяли з опублікованого британським виданням The Sun тригодинного відео прибуття вболівальників на стадіон у Досі перед першим матчем ЧС. Натомість фотографій зіпсованих плакатів із талісманом ЧС, до якого домальовані гітлерівські вуса, в інтернеті знайти не вдалося. Зазначається, що якби на чемпіонаті дійсно зіпсували понад десять плакатів, у мережі були би інші фотографії.

Команда DW Facktencheck також звернула увагу на неправильне написання назви головного стадіону ЧС англійською – «El Beit» замість «Al Bayt». Крім того, в показаній сцені нібито арешту українців, одяг поліцейських не відповідає формі правоохоронців, які працюють на чемпіонаті.

Нагадаємо, на Чемпіонаті світу з футболу в Катарі англійських вболівальників, одягнених у кольчуги, із пластиковими мечами та щитами з хрестом Святого Георгія, відмовились пропускати на стадіон. У ФІФА заявили, що «костюми хрестоносців в арабському контексті можуть образити мусульман».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності